Afbeelding
Foto: PR

Loco-burgemeester Hendriks installeert leerlingenraad op Brandsmaschool

Algemeen

BUSSUM - De Brandsmaschool heeft sinds donderdag een leerlingenraad. Loco-burgemeester Geert-Jan Hendriks installeerde deze bijzondere raad, waarvoor de kinderen daags daarvoor gekozen waren. 

De afgelopen weken konden leerlingen uit de groepen 5 tot en met 8 zich kandidaat stellen voor de nieuw op te richten leerlingenraad. Vervolgens werd door de kandidaten campagne gevoerd door middel van pitches, presentaties en posters. 

Uit iedere groep zijn twee vertegenwoordigers gekozen die het hele schooljaar in de leerlingenraad zitten. Deze nieuwe adviesraad vergadert tenminste één keer in de zes weken over allerlei zaken die met de school te maken hebben. Leerlingen kunnen zelf onderwerpen inbrengen en leerkrachten kunnen de leerlingenraad om advies vragen. Zo is een onderwerp dat binnenkort op de agenda staat: de regels van het schoolplein. De leerkrachten willen namelijk weten of de kinderen tevreden zijn over de richtlijnen. Regels dragen bij aan de fysieke en sociale veiligheid van de kinderen, maar ze kunnen natuurlijk ook zorgen voor minder bewegingsvrijheid. Wat vinden de leerlingen zelf?

(Tekst loopt verder onder de foto)


Foto: PR

De Brandsmachool heeft de ambitie om een UNESCO-school te worden. UNESCO-scholen zijn scholen die zich verbinden aan de vier thema’s van UNESCO: vrede en mensenrechten, intercultureel leren, duurzame ontwikkeling en wereldburgerschap. Daarnaast is er sinds 1 augustus 2021 een nieuwe wet op burgerschapsvorming. Daarin staat dat de school een oefenplaats hoort te zijn voor de democratie. Kinderen leren naar elkaar te luisteren en een mening te vormen. Met de oprichting van een leerlingenraad wil de Brandsmaschool de leerlingen nóg meer betrekken bij de school en een basis leggen voor actief en democratisch burgerschap.

Uit de krant