Ook de bunker bij villa 't Slingerbosch komt in aanmerking voor de subsidie.
Ook de bunker bij villa 't Slingerbosch komt in aanmerking voor de subsidie. Foto: Gemeente Huizen/Welstandscommissie

Subsidie provincie voor onderzoek naar duurzaam hergebruik monumenten

Algemeen

REGIO - Eigenaren van monumenten kunnen tot uiterlijk 31 december 2022 bij provincie Noord-Holland een subsidie aanvragen om onderzoek te doen naar het duurzaam benutten van hun pand.

De provincie stimuleert onderzoek naar mogelijkheden voor duurzaam hergebruik van monumenten die hun functie hebben verloren of dreigen te verliezen. In totaal is er 150.000 euro beschikbaar.

“Een onderzoek helpt de eigenaar als hij het pand wil exploiteren zonder dat de monumentale waarde verloren gaat”, legt de provincie uit. “De regeling stimuleert eigenaren om in een vroeg stadium meerdere varianten voor herbestemming en verduurzaming te verkennen.”

Afgelopen jaar
Het was ook in 2021 mogelijk om een aanvraag te doen. Zo werden haalbaarheidsonderzoeken gedaan voor herbestemming van een brugwachtershuisje in Den Helder en het Hervormd Weeshuis in Medemblik.

Daarnaast werden energiescans gemaakt en verduurzaming onderzocht van de Nutszaal in Enkhuizen en meerdere kerken.

Verduurzamen in coronatijd
De provincie wil dat de verduurzaming van vastgoed niet stilvalt door de coronacrisis. Daarom heeft ze een economisch herstel- en duurzaamheidsfonds van 100 miljoen euro in het leven geroepen.

De provincie licht toe: “Geld uit het fonds wordt onder andere besteed aan verduurzamen van maatschappelijk vastgoed. Daaronder vallen ook culturele instellingen die gevestigd zijn in monumenten.”

Aanvulling
De subsidie voor onderzoek naar duurzaam hergebruik monumenten is dus een aanvulling op de maatregelen die verder worden genomen vanuit het herstelfonds.

Uit de krant

!

Uit de krant

Logo
Afbeelding
'Heb alles wat een mens gelukkig kan maken' Voormalig VVD-wethouder Jorrit Eijbersen geniet volop van burgemeestersbaan Mensen 17 aug, 15:04
Afbeelding
Nieuw lesjaar van Stichting Raja Yoga ’t Gooi gaat weer van start Algemeen 17 aug, 14:00
Logo
Afbeelding
Coördinator vreest dit najaar voor forse cliëntentoename Ook bij Gooise Voedselbank geen sprake van zomerdip regio 17 aug, 11:30
Logo
Afbeelding
Traject Almere-Hilversum is hiermee afgedekt GO Sharing introduceert elektrische deelscooters en e-bikes in Gooise Meren Bedrijven 17 aug, 09:09
Afbeelding
Leesclubs in Naarden en Bussum zoeken nieuwe leden Algemeen 17 aug, 08:43
Afbeelding
Politie rekent twee mannen in; verdachten in onderzoek naar brand en schietincident Naarden Politie 16 aug, 17:36
Logo
Afbeelding
De ware helden van de club Of hij een keer wilde klokken? Nu zit Willem al bijna 30 jaar bij de triatlon regio 16 aug, 17:00
Afbeelding
Brandweer Bussum verwijdert gevaarlijk grote tak boven voetbalveld 112 16 aug, 11:50
Voorproefje Bussumsnieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief