Harm Hasenaar (l) samen met wethouder Eijbersen.
Harm Hasenaar (l) samen met wethouder Eijbersen. Foto: © Bob Awick

Extra dimensie aan beleving vestingwallen Muiden

Algemeen

MUIDEN - Met een kanon uit de 19de eeuw en een app waarmee de cultuur, historie en natuur langs de route tot leven komt, is letterlijk een extra dimensie toegevoegd aan de Oostelijke vestingwallen in Muiden. 

Afgelopen vrijdag werd deze extra dimensie samen met wethouder Jorrit Eijbersen gemarkeerd met het plaatsen van een van de herstelde kanonnen en de lancering van de Belevingsroute app. “Ik ben ontzettend trots op het resultaat tot nu toe. We hebben dat kunnen bereiken door samen te werken. Op deze plek komt veel samen van al het moois dat Gooise Meren te bieden heeft: cultuurhistorie, natuur en beleving. Deze toevoegde dimensie versterkt dat nog eens”, laat Eijbersen weten. Het was meteen ook zijn laatste publieke optreden voor de gemeente Gooise Meren voordat hij op 20 december wordt geïnstalleerd als burgemeester van de gemeente Hellendoorn.

Belevingsroute en app

Naast een lager gelegen pad is er ook een natuur en belevingsroute over de hoger gelegen delen van de wal (de bastions) gemaakt. Verschillende trappen leiden de bezoekers over de vele niveauverschillen van de vesting. Met een speciale gratis app voor de smartphone wordt de beleving van historie, cultuur én natuur een stuk intenser. Een wandeling van zo’n twee kilometer voert de wandelaars langs twaalf punten, deels over de vestingwallen en deels door Muiden. Zij kunnen zelf bepalen waar ze beginnen. Bij elk punt staat een paaltje waar men via de app meer te weten komt over die plek, zoals over de ijsvogel maar ook over de manier waarop de vesting militaire vijanden buiten de deur hield. Wandelaars krijgen bijvoorbeeld te zien hoe in tijden van oorlog het gebied onder water werd gezet, heel spectaculair. De app is medegefinancierd door de Regio Gooi en Vechtstreek en de provincie Noord-Holland. Studio Harm Hasenaar heeft de app ontwikkeld. Ga naar belevingsroute.gooisemeren.nl/muiden voor informatie om de app te downloaden.

Project Verder met de Vesting Muiden

Het herstel aan de Oostelijke vestingwallen is op een aantal punten na klaar en kan weer gebruikt worden. Tot en met februari vinden nog restwerkzaamheden plaats zoals beplanting en oeverbeschoeiing. Eerder is al een kanon bij gebouw F geplaatst. Nu is er nog een toegevoegd vlakbij gebouw G in de buurt van het Muiderslot. Samen met de Regio Gooi en Vechtstreek gaf gemeente Gooise Meren opdracht om het kanon van de Historische Kring Stad Muiden te laten herstellen. De kanonnenwerkgroep Naarden voerde het herstel uit. Zij maakten een nieuw affuit en knapte het kanon uit de 19de eeuw helemaal op.

Sinds september 2020 vindt herstel aan het oostelijk deel van de vestingwallen plaats. De grondvorm van de vesting was aan deze kant nog nagenoeg volledig intact. De oorspronkelijke hoogte en het militaire profiel en de kwaliteit van de openbare ruimte waren echter verloren gegaan. Met het herstelplan Oostelijke Vestingwallen wordt de vesting Muiden op verantwoorde en eigentijdse manier hersteld, waarbij de situatie rond 1879 het uitgangspunt is. De Vesting Muiden is toen, als één van de weinige vestingsteden binnen de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie, vanwege de strategische ligging versterkt. De nieuwe inrichting van de vestingwallen vergroot de beleving van Muiden als vestingstad. De gemeente hee­ft van de provincie Noord-Holland subsidie ontvangen als bijdrage aan het herstel van dit bijzondere project.

Verder met de Vesting Muiden 

In het project Verder met de Vesting Muiden werken gemeente Gooise Meren, de Regio Gooi en Vechtstreek, Rijkswaterstaat en provincie Noord-Holland intensief samen aan het behouden en versterken van de identiteit en leefomgeving van Muiden. Er wordt onder meer geïnvesteerd in het herstel van de vestingwallen, het terugbrengen van het open polderlandschap in de schootsvelden, het verbeteren van het aanzicht van de vesting en het realiseren van een groot natuurgebied met veel biodiversiteit

Grote opgaven in de omgeving, waaronder de wegverbreding Schiphol-Amsterdam-Almere, maken het mogelijk om deze doelstellingen op het gebied van bereikbaarheid, natuur, cultuurhistorie, landschap, landbouw, recreatie en beleving met elkaar te verbinden. Door de samenwerking tussen de verschillende partijen worden werkzaamheden efficiënter uitgevoerd, beschikbare middelen optimaal ingezet en kennis gedeeld.

Tijdens de onthulling van het kanon nabij gebouw G door wethouder Jorrit Eijbersen samen met onder anderen de heren van de kanonnenwerkgroep Naarden.

Uit de krant