V.l.n.r.: Wiet Soonius (postcommandant Muiden), Willem Jan van de Worp (Groothuis Bouwgroep), Jorrit Eijbersen, Han ter Heegde, John van der Zwan (regionaal commandant), Bert Koopmanschap (brandweer Gooi en Vechtstreek) en Bert Vossebelt (projectleider gemeente Gooise Meren).
V.l.n.r.: Wiet Soonius (postcommandant Muiden), Willem Jan van de Worp (Groothuis Bouwgroep), Jorrit Eijbersen, Han ter Heegde, John van der Zwan (regionaal commandant), Bert Koopmanschap (brandweer Gooi en Vechtstreek) en Bert Vossebelt (projectleider gemeente Gooise Meren). Foto: Bob Awick

Gemeente en Groothuis Bouwgroep ondertekenen bouwovereenkomst brandweerkazerne Muiden

Algemeen

MUIDEN - De gemeente en Groothuis Bouwgroep hebben gisteren, in het bijzijn van de brandweer, de bouwovereenkomst voor de brandweerkazerne die komt bij parkeerplaats P1 in Muiden. 

De nieuwe brandweerkazerne is nodig omdat de huidige brandweerkazerne al langere tijd aan vernieuwing toe is en niet meer voldoet aan de bouw- en gebruikseisen. De brandweerkazerne wordt zoveel mogelijk circulair gebouwd, waarbij duurzame materialen worden gebruikt en materialen los te maken zijn van elkaar (dus geen lijmen en kitten) en herbruikbaar zijn aan het einde van de levensduur. De bouw start in het voorjaar van 2022 en is eind 2022 afgerond. Na oplevering wordt de kazerne overgedragen aan de Veiligheidsregio Gooi- en Vechtstreek. 

Ontwerp passend bij schootsvelden

De brandweerkazerne komt in de historische schootsvelden van Muiden te liggen en daarom zijn er hoge eisen gesteld aan het ontwerp van de kazerne. De kazerne dient een uitstraling te krijgen van een zogenaamde genieloods [1] die vroeger in dit gebied stond. Architectenburo Galesloot uit Weesp heeft hiervoor het ontwerp gemaakt.
De nieuwe kazerne krijgt een multifunctionele functie, want naast de brandweer komt er een politiepost en komen openbare toiletten voor bezoekers aan Muiden. Daarnaast komt er een aparte schaftruimte voor gemeentemedewerkers beheer en service.

Circulaire kenmerken van de kazerne

Het circulaire bouwen wordt op zoveel mogelijk manieren toegepast, van vloer tot plafond en ook bij de inrichting wordt er rekening mee gehouden. Hierbij een greep uit de toepassingen: de buitenwanden zijn van hout, dak elementen bestaan uit 100 procent recyclebaar materiaal, vloeren in verkeerruimten bestaan uit gevlinderd en geolied beton, plantaardige olie op houten kozijnen in plaats van verf, minimale plafond afwerking (industriële uitstraling),energie terugwinninginstallaties en zonnepanelen op het dak en afzuiginstallatie uit de oude kazerne wordt gerefurbished en in de nieuwe kazerne geïnstalleerd

Uit de krant