Afbeelding
Foto: Louisa Verhulst

Drukbezochte kennismaking met het Montessori Lyceum Gooise Meren

Algemeen

BUSSUM - Leerlingen uit groep 8 en hun ouders hebben voor het eerst kennis kunnen maken met het Montessori Lyceum Gooise Meren. Zo’n 130 kinderen en evenveel ouders volgden een programma van ruim een uur. Ouders werden geïnformeerd en konden vragen stellen, kinderen mochten vooral ervaren hoe het is om op het Montessori Lyceum les te krijgen.

Het Montessori Lyceum Gooise Meren komt in het gebouw van de huidige Vitusmavo in Naarden. In het technieklokaal verzorgden docenten verschillende workshops rondom robotica, programmeren en techniek. Zo kregen de leerlingen een voorproefje van de inhoudelijke pijler digitale technologie, samen met cultuur en duurzaamheid een van de gebieden waaraan het Montessori Lyceum straks extra aandacht zal besteden.

Spel

In de gymzaal konden de kinderen een Ren je rot-spel spelen met vragen over de nieuwe school en het Montessori-onderwijs. Op die manier konden de kinderen die er wat meer over wisten, de andere kinderen helpen: een manier van leren die past bij Montessori. Hun ouders volgden intussen in kleine groepen elders in het gebouw een presentatie over het onderwijs op de nieuwe school. Aan het begin van de presentatie leverden ze op post-its hun vragen in. Vragen waarop tijdens de presentatie een antwoord kwam, werden telkens weggehangen, zodat aan het eind de onbeantwoorde vragen nog besproken konden worden.

Inhoudelijk

Bij de ouders die nog geen ervaring hadden met Montessori-onderwijs leefden vooral veel inhoudelijke vragen: in welk opzicht is jullie school anders dan reguliere scholen, is het eindexamen hetzelfde op een Montessorischool? Ouders met (bijvoorbeeld) een kind op een Montessori-basisschool vroegen vaker naar de invulling van het concept of naar de scholing van de docenten in de ideeën van Maria Montessori. Toen aan het eind vrijwel alle vragen een antwoord hadden gekregen, bleven er vooral vragen over als: wordt mijn kind gelukkig op deze school of is het Montessori Lyceum de beste school voor mijn kind? Dat zijn vragen waar de kinderen en hun ouders zelf het beste antwoord op kunnen geven.

Sally den Hartog, projectleider Montessori Lyceum Gooise Meren: “Het was een zeer geslaagde avond. De ouders en kinderen waren erg positief over onze school. Ik vond het onwijs tof om onze ideeën en plannen voor de nieuwe school te kunnen delen.”

Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant