Ethan is de jongen in het midden met de blauw-witte blouse
Ethan is de jongen in het midden met de blauw-witte blouse

Ethan van Woerkom is finalist op socialewetenschapsolympiade

Algemeen

BUSSUM - De Bussumse Ethan van Woerkom heeft de finale gehaald van de International Junior Science Olypiad en mag ons land vertegenwoordigen tijdens het internationale evenement in India. Op deze prestigieuze olympiade worden scholieren onder de 16 jaar getoetst op hun wetenschappelijke kennis. 

Vorige maand was de nationale finale in Nijmegen. Daar deden 1700 leerlingen aan mee. Daar zaten drie Bussumse leerlingen van het Gemeentelijk Gymnasium uit Hilversum bij. Behalve Ethan deden ook Martijn Korf en Augus Ammerlaan hun best om bij de beste zes te eindigen. Goede vriend en klasgenoot August haalde het net niet: hij werd zevende. Daarmee werd hij de reservekandidaat voor Nederland. Als er iemand afvalt, dan mag hij alsnog naar India. De nationale finale in Nijmegen testte de kennis en vaardigheden van de deelnemers in de vakken natuurkunde, scheikunde en biologie. "Er werd nauwelijks naar parate kennis gevraagd, er werd veel meer een beroep gedaan op je improvisatievermogen", aldus Ethan.

Ethan strijd in december tegen honderden andere 'wizkids'. De concurrentie noemt hij moordend, met name studenten uit landen als Indonesië, Taiwan en China zijn berucht. "Die studeren soms wel 600 uur voor zo'n toets heb ik gehoord, dus als ik kans wil maken zal ik nog hard aan de bak moeten de komende maanden." Maar hij vertrouwt er tegelijkertijd ook op dat zijn inzicht van voldoende hoog niveau is om de toets goed te maken. 

Uit de krant