Afbeelding
Foto: Bob Awick

Hakt gemeenteraad vanavond knoop door over Jachthaven Naarden?

Politiek

NAARDEN - “Na maandenlang de kaarten tegen de borst te hebben gehouden is vanavond het uur u voor D66 Gooise Meren”, zegt Claudia Weemhoff, voormalig Statenlid D66, oud-raadsgriffier en inwoner Naarden. “Wat gaat zij doen? Wordt er voor of tegen bebouwing op de Kop van de Jachthaven gestemd door de Democraten?”

Nu de verhouding in de raad fifty / fifty is, zijn alle ogen op het handelen van D66 gericht. Staan zij voor ‘nieuw leiderschap’, voor een open en transparante bestuursstijl? Of keuren ze de handelswijze van hun voorganger goed en stemmen zij in met de ‘slinkse’ en ‘manipulatieve’ wijze van besluitvorming?

In 2014 heeft  de raad van Naarden besloten om het Naardereiland te gaan ontwikkelen. Voor bebouwing was toestemming van de provincie nodig en niet vanzelfsprekend, gezien de unieke ligging tussen drie Natura 2000 gebieden. “Bewoners van Naarderbos werd gevraagd geen bezwaar tegen dit plan in te dienen met de toezegging van wethouder Adriani dat er geen ander groen meer in de wijk opgeofferd zou worden voor woningbouw. Het raadsvoorstel van Naarden vermeldde dat de Jachthaven gecompenseerd zou worden voor geleden schade. Naarden heeft vervolgens zes miljoen euro kunnen bijschrijven”, aldus Weemhoff.

Slinkse wijze

In de bestemmingsplanwijziging van 2015 zijn niet alleen de gronden van Naardereiland voorgelegd ter goedkeuring aan de provincie, maar is het hele terrein van de Jachthaven, inclusief de kop van de Jachthaven, omgezet van buiten bewoond gebied naar stedelijk gebied. “Door deze inbreng was het voor de gemeente niet meer nodig om voor toekomstige bouwplannen toestemming aan de provincie te vragen. Een slinkse wijze om provinciale goedkeuring te omzeilen, nu is gebleken dat de gemeente Naarden al in 2014 een intentieovereenkomst had gesloten met eigenaar Den Daas om de Kop van de Jachthaven te gaan bebouwen. Deze intentieovereenkomst is bewust onder tafel gehouden en pas in juni 2021 openbaar geworden. Ook bleek dat er sprake was van een koppelverkoop, de gronden worden na bestemmingsplanwijziging doorverkocht aan speculant Molenkamp.”

Verkiezingsretoriek

Dat het huidige college van Gooise Meren juridisch niet anders kon dit besluit aan de gemeenteraad van Gooise Meren voor te leggen, is evident. Weemhoff: “Anders ligt het voor de gemeenteraad. Zij hebben de bevoegdheid om als hoogste orgaan van de gemeente het besluit goed of af te keuren. De ‘oude’ manipulatieve wijze van besturen is beschamend en vraagt om een principieel afwijzen door de gemeenteraad: het kan en moet bestuurlijk anders! Dat het anders kan hebben de wijkbewoners in een alternatief en gedragen plan aan de gemeenteraad voorgelegd. Democratie is van ons allen en verdient beschermd te worden. Onder de tafel houden, koppelverkoop en speculatie passen daar niet bij. D66 kan vanavond het verschil maken, maar doet zij dat ook? Durven de D66-raadsleden te staan voor wat zij uitdragen? Gaat er een andere bestuurscultuur in Gooise Meren in praktijk gebracht worden of is het slechts verkiezingsretoriek?”, besluit Weemhoff.

(Tekst loopt verder onder de foto)

“Voor GDP is dit een no brainer”, laat fractievoorzitter Jelmer Kruijt weten. “Dit voorstel kan, na een beschamend en dubieus proces, linea recta naar de prullenbak. En dan opnieuw om de tafel om tot een passende compensatie en (groene) invulling te komen, met voldoende draagvlak vanuit omwonenden. Want het kan en moet echt anders!”

Uit de krant