De hei wordt bruin van de larven van de  kevers
De hei wordt bruin van de larven van de kevers

Heidehaantjes tasten de hei aan

Algemeen

BUSSUM - Op verschillende Gooise heidevelden zijn, net als vorig jaar rond deze tijd, stukken van de heide helemaal bruin verkleurd. Dit komt door het heidehaantje, een keversoort. De larven eten hun buik vol aan de stuikheideplanten, waardoor de bruine kleur ontstaat.  

Dit is het tweede achtereenvolgende jaar dat de heide wordt aangetast door de beestjes. Het Goois Natuurreservaat: "De aanwezigheid van heidehaantjes wisselt sterk en jaren achtereen hadden we prachtig bloeiende heide, maar ook dit jaar zal de hei voor het overgrote deel wel weer paars kleuren."

Om de heide vitaal te houden zal het Goois Natuurreservaat de kenmerkende roestbruin verkleurde delen de komende weken gaan maaien. Het heidemaaisel wordt daarna afgevoerd en wordt gebruikt voor bijvoorbeeld schuttingen of als vulmateriaal bij daken van houten vakwerkhuizen in Duitsland. "De ervaring heeft geleerd dat uit de heidewortels weer een gezond heideveld zich zal ontwikkelen." De maaiwerkzaamheden op met name de Tafelberg- en Blaricummerheide, Wester-Bussummerheide en Zuiderheide zullen naar verwachting een aantal weken duren.

 

Uit de krant