Eerder dit jaar was er een geweldincident bij het volkstuinencomplex op de Keverdijk in Naarden.
Eerder dit jaar was er een geweldincident bij het volkstuinencomplex op de Keverdijk in Naarden. Foto: © Bob Awick

Burgemeester Han ter Heegde erkent; Gooise Meren heeft last van drugsdealhotspots

Politiek

GOOISE MEREN - Overlast van drugsdealers is een groot en moeilijk oplosbaar probleem in Gooise Meren. Dat gaf burgemeester Han ter Heegde gisteravond toe tijdens de beantwoording van vragen van Hart voor BNM, die al langer aandacht vraagt voor dit onderwerp. 

“Al jaren stellen wij vragen over dit onderwerp, maar tot nu toe werd altijd het beeld geschetst dat de overlast die inwoners ervaren, incidenteel was en niet vaak voorkwam. We zijn blij dat de zwaarte van het probleem nu wel erkend wordt. Voor inwoners die structureel te maken hebben met deze vorm van overlast, maar bij de gemeente vaak op weinig begrip en erkenning konden rekenen, is dit heel belangrijk” aldus Marieke le Noble, fractievoorzitter van Hart voor BNM. 

Al 93 meldingen in 2021  

Uit de beantwoording van technische vragen die Hart voor BNM recent over dit onderwerp heeft ingediend, blijkt dat er in de eerste drie kwartalen van dit jaar 93 meldingen van overlast zijn gedaan in de gemeente Gooise Meren. “De burgemeester gaf gisteren aan dat plekken zich vaak verplaatsen, en als ze ergens handhaven, ze een stukje verderop weer opduiken. We hadden gevraagd naar specifieke plekken in de schriftelijke vragen over de begroting, daar stond onder andere dit antwoord in: ‘Bekende plaatsen van overlast zijn onder andere de Vestingwallen en Centrum Bussum’.”

Le Noble: “Wij zijn geschrokken van dit aantal, we vinden dit echt hoog. Eerder dit jaar, na een geweldincident bij het volkstuinencomplex op de Keverdijk in Naarden werd nog de suggestie gewekt dat het allemaal wel meeviel met de hoeveelheid meldingen. Dat blijkt nu anders te zijn. We hebben dan ook opgeroepen om, behalve de erkenning dat drugsproblematiek een serieus probleem is in alle kernen van onze gemeente, ook meer in te zetten op preventie én handhaving. Toch is het ook belangrijk om incidenten te blijven melden, zodat we goed zicht houden op de grootte van het probleem.” 

Burgemeester Ter Heegde gaf in zijn beantwoording aan dat het probleem een veelkoppig monster is dat de gemeente niet alleen kan oplossen. Hij noemde ook het toenemend gebruik van harddrugs onder de jeugd, en de rol die ouders en de school daarin moeten spelen als onderdeel van de oplossing.

Uit de krant