Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché

Gemeente Gooise Meren moet kleine 300 blusvoorzieningen en brandbronnen aanpassen

Algemeen

GOOISE MEREN - Naar aanleiding van een ernstige brand in Amstelveen - in 2018 - heeft de Inspectie Justitie en Veiligheid onderzoek gedaan naar de brandbestrijding, specifiek gericht op de bluswatervoorziening. “Mede omdat de Amstelveense problematiek mogelijk ook aan de orde is in andere gemeenten en veiligheidsregio’s’, schrijft wethouder Barbara Boudewijnse in een collegebrief aan de gemeenteraadsleden.

Naar aanleiding van de uitkomsten van dit onderzoek is de Brandweer Gooi en Vechtstreek de bereikbaarheid van de blusvoorzieningen en brandbronnen aan het inventariseren en controleren. De toevoer van de hoeveelheid bluswater is in Gooise Meren de verantwoordelijkheid van PWN. Hoewel de inventarisatie nog lopende is, zijn in Gooise Meren inmiddels al wel 146 locaties aangepast. Deze locaties zijn nu beter bereikbaar voor de hulpdienst. “U moet dan denken aan aanpassingen aan de bestrating, het verplaatsen van watertaplocaties, het aanbrengen van markeringen en paaltjes, et cetera”, aldus de verantwoordelijk wethouder.

De uit te voeren werkzaamheden per locatie zijn maatwerk en niet opgenomen in begroting, laat zij de raadsleden weten. “De financiële gevolgen worden verwerkt in de voortgangsverslagen. Na afloop van deze inhaalslag in combinatie met aanpassing van de werkprocessen zijn de beschikbare middelen toereikend.” De brandweer schat in dat er nog eens circa 150 locaties aangepast dienen te worden. Deze werkzaamheden gaan in 2022 plaatsvinden. “Daar waar inwoners mogelijk hinder ondervinden van de werkzaamheden worden geïnformeerd.” 

Uit de krant