‘Wilgenman’ Jan van Schaik die al veel natuurspeelpleinen op zijn naam heeft staan tijdens de start vanochtend.
‘Wilgenman’ Jan van Schaik die al veel natuurspeelpleinen op zijn naam heeft staan tijdens de start vanochtend. Foto: PR

Metamorfose van schoolplein Julianaschool Kwartellaan van start

Algemeen

BUSSUM - Het schoolplein van de Julianaschool Kwartellaan Bussum wordt ‘groen en gezond’. Vanochtend is de schop de grond ingegaan en de eerste tegel eruit gehaald; circa 2.500 vierkante meter schoolplein wordt omgetoverd tot een groen en gezond schoolplein.

Voor het ontwerp en de uitvoering koos de werkgroep voor ‘wilgenman’ Jan van Schaik die al veel natuurspeelpleinen op zijn naam heeft staan. Hij en zijn team zullen in zes tot acht weken het plein omtoveren. Dat betekent dat de Julianaschool Kwartellaan en BSO de Kwartel voor de kerst het nieuwe groene en gezonde schoolplein in gebruik kunnen nemen. 

Compleet met voedselbos, belevenisbos, buitenlokaal, beestjesbos en een waterspeelbaan. Het geld voor deze metamorfose werd bijeengebracht via crowdfunding, door ouders en oud-leerlingen en met bijdragen van Scholengroep Proceon, SKBNM, de gemeente Gooise Meren en anderen.

De plannen voor een groen en gezond schoolplein ontstonden eind 2019 bij een groep ouders en leerkrachten. Een groen schoolplein is beter bestand tegen hittestress en zet kinderen aan tot meer creativiteit en anders spelen. Onderzoek toont aan dat er op groene schoolpleinen minder ruzies zijn en er meer sociale steun is. Het draagt bij aan het tegengaan van obesitas en het helpt kinderen rustiger en geconcentreerd te worden in de les. Maar een groen en gezond schoolplein is er ook om de kinderen de natuur weer te laten beleven. Je mag weer ontdekken, in een boom klimmen en zelfs vies worden.

Inzamelingsactie

Het omtoveren van een overwegend betegeld plein van 2.500 vierkante meter tot een groene oase is niet goedkoop. Na een eerste bijdrage van de Johan Cruyff Foundation voor het aanbrengen van extra sportelementen moest er nog flink wat geld bijeen verzameld worden om de rest van de plannen te realiseren. Begin dit jaar organiseerde de werkgroep een crowdfundingsactie waarmee ruim 9.000 euro werd opgehaald. Ook via de oudercommissies van zowel de Julianaschool als de BSO de Kwartel kwam geld binnen. Daarnaast kwam er geld vanuit de Edwin Klompprijs en de Lakeland Foundation en droegen SKBNM, scholengroep Proceon, de gemeente Gooise Meren, JOGG, SamenSnellerDuurzaam Gooise Meren, Rabobank en via de flessenactie van AH Koekoeklaan.

Uit de krant