Afbeelding

ProRail: bevriezen liftschacht toch gelukt

Algemeen

BUSSUM - Het repareren van de lekke liftschacht op het station door het grondwater te bevriezen, lijkt toch te werken. Vandaag werd het grondwater uit de bouwput gepompt en lekten de wanden niet meer. Dat laat ProRail weten.

"Het lek lijkt nu boven", zegt Martin Brinkhuis, bij ProRail verantwoordelijk voor de aanleg van de twee liften op station Naarden-Bussum. "Voor de zekerheid gaan we nog een weekje door met vriezen. Als het dan nog steeds niet lekt, kunnen we verder."

Volgens de planning moeten de liften begin volgend jaar klaar zijn.

ProRail pompte vorige week maandag de bouwput ook al leeg, maar toen zonder succes. Ondanks het feit dat de grond rond de bouwput wekenlang bevroren was, liep er toen gewoon weer water in. ProRail besloot toen een week langer door te vriezen en de put deze week opnieuw leeg te pompen.

Tegelijkertijd zoekt ProRail naar de oorzaak van het lek, zegt Brinkhuis. "Dat doen we door met infraroodcamera's te kijken of er warmere en koudere plekken zijn. Dan kunnen we maatregelen nemen."

Volgende week besluit de spoorbeheerder hoe het verder moet. Als de vriesmethode definitief blijkt te werken op perron 1 kan er een betonnen bak voor de nieuwe lift worden geplaatst. Ook is dan de lekkende liftschacht op het middenperron aan de beurt.

Tegenslagen
ProRail is al sinds 2003 bezig met de aanleg van twee liften naar de perrons van het station. Als die er zijn hoeven reizigers die slecht ter been zijn of veel bagage bij zich hebben geen trappen meer te lopen. Het project heeft steeds te kampen met tegenslagen.

Door de recente lekkage is het project weer twee weken vertraagd.

Uit de krant