Afbeelding

'We stevenen af op 3 gemeenten'

Algemeen Dossier: Gemeentefusie

BUSSUM - Raadsnestor Jan Zegering Hadders noemt de bijeenkomst met alle gemeenteraadsleden uit de regio en de Commissaris van de Koning over de fusiestandpunten een groot succes. Volgens Zegering Hadders is het wel duidelijk welke kant het op gaat: "We stevenen af op drie grote gemeenten in de regio in plaats van negen: Gooi Noord, een Vechtstreekcombinatie en Hilversum."

Bijna 200 lokale bestuurders waren maandagavond in Huizen samengekomen om te praten over de toekomst van de regio. "Iedere gemeente heeft maandagavond een richting aangegeven. Ik moet wel zeggen dat Huizen moeilijk deed omdat ze geen noodzaak zien om te fuseren. Ook Muiden moet nog een knoop doorhakken. Willen ze richting de Vechtstreekcombinatie of richting Gooi Noord fuseren? Je ziet dat er samengewerkt moet worden en dat de meeste gemeenten vinden dat daar geen ingewikkelde oplossingen voor gezocht moeten worden en dat er gewoon drie grote gemeenten moeten komen. Dinsdagavond hebben Bussum en Naarden contact gehad en we nemen nu samen het voortouw om ook met de fractievoorzitters van Huizen, Muiden en de gemeenten Blaricum, Eemnes en Laren om tafel te zitten."

De samenwerking tussen Weesp, Wijdemeren en Stichtse Vecht lijkt de goedkeuring te hebben van de overige gemeenten. De Weesper VVD-fractievoorzitter Bruch: "Ondanks dat de samenwerking pas enkele maanden geleden werd aangekondigd, is het nu al de normaalste zaak van de wereld." De bijeenkomst was door de provincie Noord-Holland georganiseerd om de meningen van alle colleges en gemeenteraadsleden te horen over de toekomst van de regio Gooi & Vechtstreek. Alle discussies worden gebruikt om voor 1 oktober een advies uit te brengen naar minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken. Die wil van de provincie Noord-Holland horen hoe er moet worden omgegaan met de problemen in de regio.

Afbeelding

Uit de krant