Afbeelding
Foto: Rogier Bos

Plan fusie Willem de Zwijger College en Vitusmavo verworpen

Algemeen

Het integrale plan van het Willem de Zwijger College en Vitusmavo om te fuseren en een Montessori-school op te richten is vanochtend tijdens een definitieve stemming verworpen.

Dat meldt de oudergeleding van de Medezeggenschapsraad (MR) schriftelijk aan de ouders van leerlingen. ‘Het ouder-en leerling gedeelte van de MR ziet de noodzaak van verandering, maar ziet ook op dit moment onvoldoende draagvlak onder ouders en leerlingen voor met name de snelheid en de wijze waarop een nieuwe montessorischool opgericht zou gaan worden. Er was op dit moment geen mogelijkheid om bepaalde onderdelen van het plan aan te nemen en andere onderdelen niet’, zo leest het bericht.

Jan Adels, rector op het Willem de Zwijger College en ook namens SIVOG (Stichting Interconfessioneel (RK/PC) Voortgezet Onderwijs in het Gooi (SIVOG) het woord voert, zei eerder tegen deze krant dat hij het spannend vond waar de MR’s en RvT-en mee zouden komen. “We hebben er hard aan gewerkt. Het was ook een intensief proces, waarin we ook inhoudelijke gesprekken met ouders hebben gevoerd.” 

Schone lei

Nu het integrale plan is verworpen hoopt de oudergeleding dat er op zo kort mogelijke termijn in samenspraak met de ouders, leerlingen en docenten een nieuw en beter plan tot stand komt. ‘Voor alle betrokkenen zijn de afgelopen twee weken heel emotioneel geweest, maar het doel van iedereen blijft hetzelfde’, schrijft de oudergeleding aan de ouders. ‘Een verbeterde versie van het Willem de Zwijger voor iedereen. Laten we daar met elkaar de schouders onder zetten en de school trouw blijven, zodat het Willem de Zwijger voor de leerlingen en leerkrachten nooit verloren gaat.’ Het wordt als een kans gezien om te beginnen met een schone lei. 

Eerder deze week stapte de Oudercommissie van het Willem de Zwijger College in Bussum per direct collectief op. De ouders voelen zich onvoldoende gehoord over twee zeer belangrijke onderwerpen: de kwaliteitsverbetering van het huidige onderwijs en de keuzes rondom de nieuwe school. Volgens hen wil de school ‘zeer impactvolle veranderingen’ doorvoeren. 

Gevolgen

Het college van burgemeester en wethouder ziet een fusie tussen de middelbare scholen het Willem de Zwijger College en de Vitusmavo wel zitten en gaf deze week een positief advies af. “We hebben diverse aspecten (maatschappelijk invloed, visie college, huisvesting en dergelijke) overwogen en zien op basis daarvan vooral kansen als gevolg van de fusie”, aldus het college. “Zo heeft de fusie als effect dat de keuzevrijheid wordt vergroot, er ontstaan door de brede scholengemeenschap meer mogelijkheden om door te stromen binnen de eigen school en er is een nieuw onderwijsconcept binnen het voorgezet onderwijs (het Montessori onderwijsconcept).” 

De nieuwe school zou vanaf 1 augustus 2022 voorlopig de huidige twee gebouwen in bedrijf houden. De gemeente is voornemens de school in de toekomst op de Hocras-locatie in een nieuw, duurzaam en multifunctioneel gebouw te huisvesten. Welke gevolgen de afkeuring van het plan heeft op de fusie, de verhuizing naar het Hocras-terrein en op het Montessori-onderwijs dat het Willem de Zwijger College vanaf augustus 2022 wil aanbieden is nog onduidelijk.

Uit de krant