Afbeelding

Welke voordelen biedt een zakelijk krediet?

Advertorial

De bekende maatregelen zoals de TOZO, NOW en TVL worden per 1 oktober 2021 beëindigd. De meeste maatregelen, welke ingevoerd zijn om het coronavirus een halt toe te roepen, zijn opgeheven. De overheid verwacht dat bedrijven en zelfstandigen zelf weer zorg kunnen dragen voor de loonbetaling en ook de vaste lasten beter kunnen dragen.

Na corona economische groei

Op zich is dit goed nieuws. Het Centraal Planbureau (CPB) verwacht een economische groei van 3,8 procent. Bedrijven hebben kapitaal nodig om omzet te realiseren. Dat spreekt voor zich. Tijdens de coronatijd hebben bedrijven echter niet of nauwelijks geïnvesteerd in voorraden en bedrijfsmiddelen. Er is dus een behoefte aan kapitaal voor de korte en lange termijn. Hiervoor zijn er diverse mogelijkheden.

Voordeel van een zakelijk krediet

Zakelijke kredieten zijn vooral bedoeld om de cashflow aan te vullen voor incidentele zakelijke bestedingen, zoals bijvoorbeeld voorraad inkopen of het voldoen van noodzakelijke rekeningen. Ondernemers gebruiken veelal de kredietmogelijkheid op de zakelijke bankrekening. Met de bank wordt een maximaal kredietbedrag afgesproken wat flexibel gebruikt kan worden. Afgeloste bedragen kunnen weer opgenomen worden en er kan vervroegd afgelost worden. De rente wordt berekend over het opgenomen kredietbedrag. Maandelijks is er wel een provisie verschuldigd voor het gebruik van dit kredietinstrument.

Kortlopende zakelijke kredieten

FinTech bedrijven bieden ook zakelijke kredieten aan. Het zijn kortlopende kredieten met een maximale looptijd van 12 of 24 maanden. Een belangrijk kenmerk is het snelle besluitvormingsproces. Een zakelijke krediet aanvragen kan gemakkelijk online. De beoordeling gebeurt op basis van de omzetcijfers. De terugbetaling is flexibel en is gebaseerd op een percentage van de omzet. Een voordeel is dat de terugbetaling progressief is bij een hoge omzet en lager is bij een mindere omzet. Het aflossen van de lening wordt pinafroming genoemd. Let wel! In tegenstelling tot een rekening courant krediet kunnen aflossingen niet opnieuw worden opgenomen.

Een zakelijke lening is bedoeld voor duurzame investeringen. De lening kent een vaste rente en aflostermijn. De aflossing loopt parallel met de afschrijving van het bedrijfsmiddel. Veel zakelijke leningen kennen dan ook een looptijd van 60 maanden.

Uit de krant