Tijdens de Sleutel Estafette.
Tijdens de Sleutel Estafette. Foto: Mathilde Dusol

Esther Vergeer Foundation opent Sportpoli’s in vijf academische ziekenhuizen

Sport

REGIO - In het Emma Kinderziekenhuis is gisteren de Sportpoli officieel geopend. Met een feestelijke finish van de Sleutel Estafette, die op 1 oktober startte in Papendal en via etappes door Otterlo, Nijkerk, Amersfoort, Baarn, Soest, Laren, Bussum en Diemen op 5 oktober dankzij de inzet van paralympisch kampioen rolstoelbasketbal Bo Kramer, aankwam in het Emma Kinderziekenhuis in Amsterdam.

In de afgelopen maanden is de Esther Vergeer Foundation Sportpoli gestart in vijf academische Kinderziekenhuizen in Nederland, waaronder het Emma Kinderziekenhuis in Amsterdam. De Sportpoli begeleidt kinderen met een lichamelijke beperking naar een ‘gewone’ sportvereniging. Een sportclub die past bij het kind en zijn/haar beperking en waar het kind welkom is. 

Droom komt uit

Esther Vergeer, naamgever van de Foundation: “Met de start van de Sportpoli komt een persoonlijke droom van mij uit. De stap naar sporten op een sportvereniging is voor kinderen (en ouders) best wel heel groot. De Foundation heeft veel ervaring met het persoonlijk begeleiden van ouders en kind naar een passende sport. We zien dat juist die persoonlijke begeleiding essentieel is. Als een kind blij wordt van sporten dan heeft dat ook een positieve impact op het hele gezin. Door de realisatie van de Sportpoli kunnen wij nog veel meer kinderen naar sport gaan begeleiden; dat vind ik echt fantastisch!”

Voor de realisatie van de Sportpoli ontving de Foundation een schenking van 260.000 euro van de Nationale Postcode Loterij. De Foundation zoekt naar een sport die past bij het kind en zijn/haar beperking en begeleidt kind en ouder naar de sportvereniging in de eigen woonomgeving.

Sleutel Estafette

De officiële opening van de sportpoli’s in alle ziekenhuizen vindt op dit moment plaats, middels een feestelijke Sleutel Estafette. Van 1 tot en me 6 oktober wordt de sleutel - in estafettestijl - van Papendal naar elk ziekenhuis met een Sportpoli gebracht. Aan de Sleutel Estafette werken topsporters, kinderen met een beperking en hun ouders, BN’ers en partners van de foundation mee als symbolisch bewijs van dat we er alleen samen voor kunnen zorgen dat elk kind kan sporten.

Op 1 oktober fietsten Tom de Boevere, samen met zijn broer Luuk, moeder Noor en vader Erik, de etappe van Papendal Arnhem naar Otterloo. Daar overhandigen zij de sleutel aan Droompark De Zanding, partner van de Esther Vergeer Foundation. Tom (8): “Ik vind het belangrijk dat alle kinderen kunnen sporten, ook als ze in een rolstoel zitten. Het lijkt me leuk om mee te doen, en ik vind het een uitdaging omdat ik nog maar net heb geleerd om te fietsen op een gewone fiets, terwijl iedereen zei dat ik dat nooit ging kunnen. Dus geef je dromen nooit op.”

Zelfvertrouwen

Op 2 oktober brachten René Martens (directeur Medux) en Esther Vergeer (naamgever Foundation) op de handbike, samen met nog drie collega’s op de fiets, de sleutel van Otterloo naar Nijkerk. René Martens: “Medux, met haar labels Medipoint en HartingBank, ondersteunt graag het Sportpoli project omdat wij, net als de Esther Vergeer Foundation, zien dat de participatie van kinderen start met zelfvertrouwen. Het Sportpoli project biedt de kans om te sporten in een heel vroeg stadium. Dat stimuleren wij graag!”

Op 3 oktober trotseerden Evelien de Bruijn en Mathilde Dusol de regen en volbrachten de etappe van Nijkerk naar Baarn. Evelien de Bruijn: “Esther Vergeer is sinds ik haar volg - sinds het begin van haar imposante tenniscarrière - voor mij een groot voorbeeld. Ze plaatst een stip op de horizon en gaat er naartoe. Of het gaat om winnen van prijzen, het begeleiden van ‘haar’ Paralympiërs of het realiseren van een Sportpoli. Ze doet het met glans. Alle redenen om geen moment voorbij te laten gaan om haar te ondersteunen. En dus stap ik met alle liefde op de fiets om mee te doen met de Sleutel Estafette.”

Op 4 oktober vervulden Irene de Jong en Ralf van der Rijst de etappe van Baarn naar Bussum. Irene: “Sporten en bewegen is zo belangrijk voor iedereen! Daarom zet ik me altijd graag in om elk kind gewoon te laten sporten, of het nu is voor mijn werk als coördinator aangepast sporten voor kinderen met een beperking in Baarn, als voor mijn vrijwilligerswerk voor kinderen wereldwijd in Gambia en India. Sport geeft plezier, zelfvertrouwen en is gezond!” Ralf: “Enorm mooi initiatief waarbij we sport op een heel mooi moment in het revalidatietraject gaan aanbieden aan kinderen. Past perfect bij de kernwaarden die we met TeamNL omarmen: #Samen #Respect #Excelleren.”

Botkanker

Gisteren fietste Bo Kramer, paralympisch kampioen rolstoelbasketbal, met Nosa Appiah de slotetappe van Bussum naar Amsterdam. Bo: “Als je op 11-jarige leeftijd een beperking krijgt door botkanker staat je wereld even stil. Toen ik rolstoelbasketbal ontdekte zag ik wat er allemaal nog wél mogelijk was. Naast dat ik basketbal fantastisch vind, heeft het mij en mijn omgeving kennis laten maken met de gehandicaptensport en alle mooie, inspirerende en sterke mensen die hierbij komen kijken. Een wereld waarin het niet uitmaakt hoe je eruit ziet of wat je kunt, iets wat je elk kind dat te maken krijgt met een ziekte en/of handicap gunt. Als ambassadeur van Basketball Experience zet ik mij nu in om rolstoelbasketbal bekender te maken bij een breder publiek. Toen de Eshter Vergeer Foundation mij vroeg of ik mee wilde helpen aan het openen van de sportpoli in het AMC zei ik gelijk: ja! De cirkel was voor mij meteen rond. Toen ik ziek was, was het AMC zo ongeveer mijn tweede thuis, dat ik hier met zo’n mooi project eigenlijk weer hier terugkeer, maakt het voor mij extra bijzonder.” Nosa (14), geboren met een open rug (Spina Bifida): “Sport betekent heel veel voor mij. Het is mentaal goed voor me en ook voor mijn lichaam. Door het voetballen voel ik mijn benen beter, kan ik laten zien waar ik plezier in heb en waar ik goed in ben. Ik heb altijd gedroomd om Olympisch kampioen te worden en die droom heb ik nog steeds.”

De Esther Vergeer Foundation werd in 2004 opgericht door voormalig rolstoeltennister en Paralympisch kampioene Esther Vergeer. De Esther Vergeer Foundation geeft kinderen met een lichamelijke beperking de kans om gewoon te sporten bij een gewone vereniging. Door te sporten leren ze om te gaan met hun beperking, groeit hun zelfvertrouwen en staan ze sterker in de maatschappij. De organisatie is gevestigd op sportcentrum Papendal nabij Arnhem en actief in heel Nederland.

Uit de krant