Meesterverteller Jan Brokken is de eerste gast.
Meesterverteller Jan Brokken is de eerste gast. Foto: Jelmer de Haas

Spieghelavonden weer van start met indrukwekkend programma

Cultureel

BUSSUM - De Spieghelavonden gaan weer van start. Het bestuur van de Stichting Vrienden van de Spieghelkerk presenteert dit najaar en de eerste helft van 2022 een vol en indrukwekkend nieuw programma met lezingen en interviews en bekende Nederlandse auteurs, zoals Adriaan van Dis, Annejet van der Zijl en Lale Gül. De lezingen vinden plaats in de iconische Spieghelkerk aan de Nw ’s-Gravelandseweg in Bussum. 

Voorzitter Michiel Meurs: “We zijn ontzettend blij dat we deze mooie avonden kunnen hervatten na deze sobere coronaperiode. We zijn trots op deze mooie line-up van auteurs en musici. We kijken er naar uit om onze vrienden en bezoekers te verwelkomen, uiteraard op een veilige manier.”

Aftrap

De aftrap van het nieuwe seizoen wordt gegeven door meesterverteller Jan Brokken op donderdag 7 oktober. Aan de hand van zijn laatste bestseller ‘De tuinen van Buitenzorg’ neemt Brokken de bezoekers mee terug in de tijd, naar Java en Celebes, op zoek naar zijn moeder. De bijbehorende muziek wordt die avond verzorgd door pianist Tobias Borsboom. 

Twee weken later al, op dinsdag 26 oktober, volgt op initiatief van Boekhandel Los, niemand minder dan Annejet van der Zijl met een lezing over haar laatste werk ‘Fortuna’s kinderen’: een verhaal over een deftige en schatrijke vrouw, ooit geboren als slavin en gevlucht naar Nederland. Weer twee weken later, op dinsdag 9 november, is het de beurt aan Jessica Durlacher. Haar verhaal gaat over haar laatste boek ‘De Stem’. Een verhaal over 911, New York, het echtpaar Zelda en Bor en hun Somalische oppas Amal. Het eerste gedeelte van het nieuwe seizoen wordt zoals gebruikelijk afgesloten met een eigentijds ‘Verhaal van kerst” van ondernemer-predikant van de Amsterdamse Zuid-as, Ruben van Zwieten. Zijn lezing vindt plaats op donderdag 9 december. 

Adempauze

Na een korte adempauze worden de lezingen op donderdag 20 januari weer hervat. Rising star Lale Gül komt dan naar Bussum, waar ze geïnterviewd wordt over haar in februari van dit jaar verschenen boek: ‘Ik ga leven’. In deze autobiografische debuutroman, die insloeg als een bom, neemt ze afstand van haar streng-gelovige opvoeding. Op dinsdag 1 maart is er dan tijd voor eens wat anders wanneer de zeer energieke Lidewijde Paris het hoogste woord gaat voeren. Het belooft een inspirerende, entertainende, geestige en originele avond te worden. Als uitsmijter fungeert dan op dinsdag 19 april good-old en wie-kent-hem-niet Adriaan van Dis.

De muziek wordt gedurende het jaar ingevuld. Waar mogelijk wordt met de muziek aansluiting gezocht bij het thema van de lezing. Verder streeft de stichting er naar om jonge muzikanten, bij voorkeur studenten van het conservatorium, een podium te bieden. Voor meer informatie over de schrijvers en de verkoop van kaarten kunnen belangstellenden hier terecht.

Uit de krant