Jan Vollers, voorzitter TVE, en burgemeester Han ter Heegde (r).
Jan Vollers, voorzitter TVE, en burgemeester Han ter Heegde (r). Foto: TVE

Open Dag van Stichting Tussen Vecht en Eem (TVE)

Algemeen

BUSSUM - Burgemeester Han ter Heegde heeft begin deze maand het themanummer van Tussen Vecht en Eem in ontvangst genomen van de gelijknamige Stichting Tussen Vecht en Eem (TVE). Deze special is gemaakt ter gelegenheid van de Open Dag op zaterdag 16 oktober 2021 over ‘Het Gezicht van het Gooi, veranderend landschap tussen Vecht en Eem vanaf 1850’.

Deze open dag in Bussum is voorbereid in samenwerking met de Historische Kring Bussum. Ontsloten door het spoor kwamen forenzen, veranderden dorpscentra, werden geliefde gebouwen gesloopt of juist weer in oude luister hersteld. Verzet en acties droegen bij aan behoud van de aan erfgooiers te danken landschappelijke identiteit. In dertien artikelen beschrijven lokale historici in de tijdschriftspecial deze soms roerige ontwikkelingen.

Lezingen en wandelingen

In de Wilhelminakerk aan het Wilhelminaplantsoen 14 staan 16 oktober twee lezingen centraal: van drs. Irmgard van Koningsbruggen over Wonen in de tuin tussen Vecht en Eem en van prof dr. Johan Carel Bierens de Haan over De cultuurhistorische betekenis van landschappen. Van Koningsbruggen is onder andere voorzitter van het Dudok Architectuur Centrum te Hilversum, was docent Architectuurgeschiedenis en Erfgoedstudies aan de VU Amsterdam en heeft nu een eigen adviespraktijk. Prof. Bierens de Haan is onder meer voorzitter van het Tuinhistorische Genootschap Cascade en was bijzonder hoogleraar Cultureel Erfgoed van monument, tuin en landschap aan de VU Amsterdam.

Deelnemers kunnen ’s middags kiezen uit een Architectonische wandeling met gids van de Wilhelminakerk richting het station Naarden-Bussum, een wandeling met gids langs Het gevarieerde gezicht van Het Spiegel of een wandeling met gids langs Nieuwbouw op voormalige erfgooiersgrond in de Hilversumse Meent (voor vervoer wordt gezorgd). 

Inlichtingen en aanmelden via www.tussenvechteneem.nl/open-dag. Kosten voor deelname Open Dag (inclusief lunch): 30 euro voor donateurs TVE en leden van de HK Bussum, 35 euro voor overige geïnteresseerden. Het themanummer Tussen Vecht en Eem is in de lokale boekhandel verkrijgbaar (9 euro) of bij redactie@tussenvechteneem.nl.

Uit de krant