Historicus Jona Lendering.
Historicus Jona Lendering. Foto: PaulteStroete

Lezing historicus Jona Lendering in De Sloep

Cultureel

BUSSUM - In Ontmoetingscentrum De Sloep aan de Brinklaan 41 geeft historicus Jona Lendering donderdag 30 september om 20.00 uur een lezing. De toegang bedraagt 7 euro. 

In het jaar 70 na Chr. verwoestten de Romeinen de joodse tempel in Jeruzalem. Daarmee kwam een einde aan een periode waarin het jodendom gekenmerkt was geweest door een enorme pluriformiteit, die we goed kennen uit de Dode Zee-rollen. Sadduceeën, farizeeën, essenen, aanhangers van de ‘vierde filosofie’ en volgelingen van Jezus hadden allemaal een andere visie op de juiste levenswijze. In de loop van de tweede en derde eeuw zouden uit het tempeljodendom twee nieuwe godsdiensten ontstaan: het christendom en het rabbijns jodendom; ze bestaan nog altijd. Maar door het tempeljodendom te presenteren als opstapje naar iets wat later belangrijker werd, blijft onduidelijk waarom er twee religies uit voort kwamen. Wie wil weten waarom joden en christenen gescheiden wegen zijn gegaan, zal zich moeten verdiepen in de periode vóór 70.

Historicus Jona Lendering (1964) studeerde in Leiden en heeft sinds de jaren 90 in allerlei vormen geprobeerd de resultaten van oudheidkundig onderzoek over te dragen aan het grote publiek: als auteur van diverse boeken, zoals Israël verdeeld, als blogger (MainzerBeobachter.com), als webmaster (Livius.org), als reisleider, als journalist en als docent (Livius.nl). Hij is tevens bestuurslid van de Vereniging voor Wetenschapsjournalistiek en -communicatie Nederland.

Uit de krant