Afbeelding
Foto: PR

Zeventig jaar televisie begon in Studio Irene

Algemeen

BUSSUM - De Nederlandse televisie bestaat zaterdag 2 oktober zeventig jaar. Niet alleen de Historische Kring Bussum, maar ook de NPO besteedt aandacht aan zeven decennia televisie.

De oorsprong van de Nederlandse televisie ligt in Bussum. Op de hoek Kerkstraat/Kapelstraat stond de eerste televisiestudio: Studio Irene. Een landelijke uitzending was er eigenlijk toen nog niet: de tv-zender in Lopik bestreek slechts een deel van Nederland, en in 1951 waren er nog maar een paar honderd tv-toestellen in Nederland. Het Bussumse tv-verleden heeft veel sporen in het dorp achtergelaten die mede dank zij de Historische Kring Bussum nog te vinden zijn. 

Experiment

Na experimenten bij Philips in Eindhoven en was het eindelijk zover: op 2 oktober 1951 was de eerste officiële uitzending vanuit Studio Irene een feit. De opening werd gedaan door de toenmalige staatssecretaris Cals van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen. Omroepbonzen keken naar de eerste uitzending in hotel-café De Rozenboom, tweehonderd meter bij de studio vandaan. Bussum als vestigingsplaats was eigenlijk toevallig. Hilversum had meer voor de hand gelegen omdat daar de radiostudio’s waren. Bussum werd uitgekozen omdat er een geschikt gebouw was gevonden, een voormalige kerk die ook nog andere bestemmingen had gehad. Die werd verbouwd en ingericht als studio. Onder meer de kerktoren werd verhoogd om van daaruit het tv-signaal met een straalzender naar Lopik te kunnen sturen. 

(Tekst loopt verder onder de foto)


Studio Irene werd jaren terug gesloopt. - Foto: PR

Voor mensen die geïnteresseerd zijn in de oertijd van de Nederlandse televisie heeft de Historische Kring Bussum een fiets-/wandelroute uitgestippeld. Die kan worden gevonden op de website van de Kring: op alle locaties van deze avontuurlijke tocht zijn QR-codes te vinden die met een smartphone zijn te scannen. Dan is informatie over dat routepunt te lezen. De route begint op de plek waar alles is begonnen: Studio Irene. Op een muur van het huidige, grote gebouw is een plaquette te vinden; een herinnering aan de gesloopte Studio Irene. De route is hier te vinden.

Greep uit de programma’s

In het kader van ‘70 jaar Nederlandse televisie’ worden vanaf vrijdag 1 tot en met maandag 4 oktober - zeventig uur lang - uiteenlopende programma’s rond het thema 70 jaar Nederlandse televisie uitgezonden. Zo sprak tv-chroniqueur Han Peekel een groot aantal televisiemakers. In 70 jaar breaking news (NOS, vrijdag 1 oktober, 20.28 uur, NPO 2) wordt de ontwikkeling van ‘groot nieuws’ geschetst, van watersnood (1953) tot watersnood (2021). Presentatoren, verslaggevers en cameramensen die de plotselinge grote nieuwsgebeurtenissen bij de mensen thuis brachten vertellen hoe dat in z’n werk ging. Het beste van… muziek (AVROTROS, vrijdag 1 oktober, 21.15 uur, NPO 3). Samen met Willeke Alberti, Tineke Schouten, Tonny Eyk, Romy Monteiro en Henny Huisman gaat men terug in de tijd.

Özcan Akyol en Dieuwertje Blok blikken voor NTR bijna drie uur lang terug op zeventig jaar kunst op tv (70 jaar TV: Kunst & Cultuur (NTR, zondag 3 oktober, 14.00 uur, NPO 2). Zij hebben Adriaan van Dis, Hanneke Groenteman, Sanne Wallis de Vries en Jan Six te gast. In 70 jaar tv: Persoonlijke verhalen (KRO-NCRV, maandag 4 oktober, 18.50 uur, NPO 2) maakt Anita Witzier, vanuit het oog van de kijker, een reis door het verleden van de Nederlandse televisie. Ze bezoekt mensen voor wie een bepaald tv-programma of fragment veel heeft betekend en soms zelfs bepalend is geweest voor hun verdere leven. Sinan Can en Nicolaas Veul maken in 70 jaar tv: Vreemder dan fictie (VPRO, zondag 3 oktober, 19.15 uur, NPO 2) een rondgang door zeventig jaar tv-documentaire. In het spelprogramma Je zou het moeten weten (AVROTROS, zondag 3 oktober, 21.25 uur, NPO 1) neemt Harm Edens de kijker mee terug in onze televisiegeschiedenis. Zeventig jaar televisie betekent ook zeventig jaar sport op tv. In Sport: Wat ging er door je heen? (NOS, zaterdag 2 oktober, 17.20 uur, NPO 1) wordt ingezoomd op het bij sportprestaties onmisbare interview.

Uit de krant