Kinderen van een basisschool met hun onderwijspakket
Kinderen van een basisschool met hun onderwijspakket Foto: Dialoog

Stichting Dialoog gaat onverminderd voort

Mensen

BUSSUM - Voor de Stichting Dialoog is het voor het tweede achtereenvolgende jaar moeilijk om alle gewenste hulp te bieden aan Roemeense gezinnen en scholen. De precaire situatie in de ziekenhuizen maakt dat het risico om in levende lijve aanwezig te zijn en de projecten te begeleiden nog te groot is. 

“Als je ondanks een vaccinatie toch corona oploopt en flink ziek wordt kun je maar beter niet in een Roemeens ziekenhuis terecht komen”, vertelt Hans Mobach, woordvoerder van de Stichting. “Toch kon een deel van het onderwijsproject wel gerealiseerd worden. Zo zijn onderwijspakketten, tassen met noodzakelijke schoolmaterialen in Roemenië gekocht en uitgereikt aan leerlingen op enkele dorpsscholen en op de industrieschool in Râmnicu Sărat, in totaal circa 450 leerlingen. Leraren nemen daar nu de taak van Dialoog over.”

Steunprojecten

Ook betaalt de Stichting het studiejaar van een student aan de opleiding ‘Verpleegkunde’. En omdat op de basisscholen in de dorpen nog bijna geen materiaal aanwezig is voor bewegingsonderwijs en speeltoestellen voor in de pauzes ontbreken gaat Dialoog deze nu financieren en laten bouwen. Verder financiert Dialoog de vergroting van een huisje met twee kamers om een familie met drie generaties iets meer leefruimte te geven. De bouw wordt uitgevoerd door familieleden met bouwervaring. Daarnaast kregen 32 gezinnen nog een financiële bijdrage van hun ‘contactgezin’ in Nederland. De totale kosten van al deze steunprojecten bedragen ongeveer 20.000 euro.

Uit de krant