Noah Valentyn is tot en met 14 november te zien met de fotoserie 'Crying Boys'.
Noah Valentyn is tot en met 14 november te zien met de fotoserie 'Crying Boys'. Foto: Melanie Lemahieu

Heerlijke herfst bij Rijksmuseum Muiderslot

Cultureel

MUIDEN - Oktober is de Maand van de Geschiedenis. Het Muiderslot biedt deze maand een bomvol programma voor jong en oud. Dompel je onder in creatieve workshops, tours, de herfstvakantie en het ridderweekend. Of vier een feestje op de verjaardag van Amsterdam. De duistere kant van het kasteel kun je ontdekken tijdens de speciale Halloweenavonden.

Het thema van de Maand van de Geschiedenis is ‘Aan het werk’. Op 2, 10 en 16 oktober 2021 zijn er daarom tours over werken in het Muiderslot. Er is 700 jaar aan beroepen terug te vinden in het kasteel. Soms heel duidelijk en soms goed verstopt. Ontdek ze allemaal tijdens de tours ‘Aan het werk’: wie deed wat op het kasteel en wat zien we daar nu nog van terug? 

Meet & Greet met fotograaf Noah Valentyn 
Tot en met 14 november is in het Muiderslot de fotoserie ‘Crying Boys’ te zien van fotograaf Noah Valentyn. Ontmoet de fotograaf op 10 oktober 2021 tussen 14:00 en 16:00 uur en hoor meer over de afgebeelde jonge mannen die hun tranen de vrije loop laten. Deze Meet & Greet is gratis toegankelijk voor alle bezoekers van het kasteel.

Kids in het kasteel
Op 3 oktober zijn er speciale dierendagtours voor kinderen vanaf 6 jaar. Welke dieren leefden er vroeger en leven er nu nog in en om het kasteel? Op 10 oktober kunnen kinderen vanaf 6 jaar hun zelfportret komen maken tijdens een creatieve workshop. Op 16 oktober kunnen zij hun eigen bodyscrub komen maken tijdens de workshop ‘natural beauty’. Ze leren van alles over de schoonheidsmiddeltjes van vroeger die werden gemaakt van natuurlijke ingrediënten en die kun je nog steeds vinden in de kasteeltuin. Kaartjes voor alle workshops en tours zijn te boeken via de website van het Muiderslot.

Herfstvakantie
Tijdens de herfstvakantie van 16 tot en met 24 oktober 2021 is er van alles te beleven. Trek je laarzen en oude kleren aan en ga mee op tuinsafari in de herfstige kasteeltuinen. Of maak een meesterwerk van je eigen T-shirt tijdens een workshop tie-dyen met natuurlijke verf. Ook kun je dagelijks tussen 12:00 en 15:00 uur aanschuiven bij de gratis creatieve workshops in het kasteelatelier. Centraal staat het thema van de kinderboekenweek: ‘Worden wat je wilt’. Wil jij ridder of jonkvrouw worden? Of toch liever astronaut, juf, kok of uitvinder? In het kasteelatelier kun je je dromen ontwerpen. Daar gaan we ook aan de slag met speciale herfstactiviteiten.

Oog in oog met échte ridders
Op 23 en 24 oktober 2021 logeren er middeleeuwse ridders op het Muiderslot. Het hele weekend wordt er zowel binnen als buiten muziek gemaakt, gekookt (en geproefd), gevochten en weer goed gemaakt. Er is veel te zien en vooral ook veel te doen. Tijdens dit weekend geldt een toeslag van 2,50  euro per persoon op de reguliere entreeprijzen.

Amsterdam is jarig
Op 27 oktober 2021 viert Amsterdam zijn 746e verjaardag en wie jarig is trakteert. Daarom zijn er 27 en 30 oktober gratis rondleidingen in ’het kasteel van Amsterdam’. Na deze interactieve tour door het kasteel weet je alles over de eeuwenoude band tussen het Muiderslot en Amsterdam. Vooraf reserveren voor deze tours is niet nodig.

Naargeestige Nachttours 
In het weekend van Halloween – 30 en 31 oktober 2021 - zijn er Naargeestige Nachttours door een donker kasteel. De schaduwzijde van het Muiderslot en duistere gebeurtenissen uit het verleden worden onthuld. Het kasteel is deze avond alleen onder leiding van een gids te bezoeken. Deze avond is alleen geschikt voor mensen met een stevige maag en niet geschikt voor kinderen.

Praktische informatie
Kijk voor meer informatie en kaartjes op muiderslot.nl. Daar vind je ook meer informatie over openingstijden, toegangsprijzen en de route. Het museum is toegankelijk zonder coronatoegangsbewijs. Er gelden geen beperkende maatregelen meer. Wel vraagt het Muiderslot iedereen om rekening te houden met mensen die wel nog afstand willen bewaren of een mondkapje dragen.

Uit de krant