Het oude schoolgebouw.
Het oude schoolgebouw. Foto: PR

Goois Lyceum bestaat 110 jaar

Algemeen

BUSSUM - Het Goois Lyceum bestaat 110 jaar. Leerlingen en medewerkers worden donderdag getrakteerd op taart om dat feestje te vieren.

In 1911 opende ‘Gooische Hoogere Burgerschool met vijfjarigen cursus’ haar deuren, maar dat ging niet zonder slag of stoot. Het voorstel om een gemeentelijke HBS op te richten werd aanvankelijk afgewezen. In de verzuilde samenleving van die tijd werd het plan tegengewerkt door het katholieke schoolbestuur. Er werd zestien maanden over getwist. Kinderen die van een openbare lagere school afkwamen moesten intussen helemaal met de trein naar Amsterdam of Amersfoort. De HBS van Hilversum vroeg veel schoolgeld voor leerlingen van buiten de gemeente, dus dat was ook geen optie.

De Gooise HBS kwam er uiteindelijk toch en op 11 september van dat jaar begonnen de lessen. Het aantal leerlingen was 106. Het schoolgeld bedroeg 150 gulden. De tekst die in de hoeksteen (geplaatst bij de eerste steenlegging) was gebeiteld was: ‘Kennis is Macht’. Onder deze steen moet een loden bus gelegen hebben met oorkonde, maar bij de afbraak van het schoolgebouw is die nooit meer teruggevonden.

Het huidige gebouw.

Uit de krant