Afbeelding
Foto: PR

Wandelen over Groote Zeesluis in Muiden

Algemeen

MUIDEN - Op de Groote Zeesluis in Muiden zijn zaterdag 11 september rondleidingen. Ontdek hoe deze bijzondere sluis uit 1674 werkt en kom leuke waterproefjes doen.

Bij de sluis worden tussen 10.00 tot 17.00 uur in het kader van de Open Monumentendag rondleidingen gegeven. De Groote Zeesluis is sinds 2005 een rijksmonument. Hij is in 1674 aangelegd om het land te beschermen tegen het water van de Zuiderzee. De sluis was ook onderdeel van de Oude Hollandse Waterlinie. Door water door de sluis te laten gaan, kon men het land achter de sluis een halve meter onder water zetten. In oorlogstijd konden vijanden dan moeilijk door het gebied heen. Vandaag de dag heeft deze sluis een belangrijke functie om ervoor te zorgen dat de inwoners droge voeten houden. Hij beschermt het land in de zomer tegen hoogwater van het IJmeer.

Waterproefjes 

Naast de rondleiding kunnen kinderen onder begeleiding allerlei leuke en leerzame waterproefjes doen, die bijvoorbeeld betrekking hebben op het afvalwater, het creëren van helder water en het poldergemaal. Je kunt in dat weekend in Muiden ook een bezoek brengen de Grote of Sint Nicolaaskerk, de Heilige St. Nicolaaskerk en het Muizenfort.

(Tekst loopt door onder de foto)


 Foto: PR

Elk jaar openen in Nederland duizenden monumenten hun deuren tijdens het weekend van de Open Monumentendag. Er worden ook veel leuke activiteiten georganiseerd. Op de site van Open Monumentendag staat staat het volledige overzicht van de activiteiten.  

Uit de krant