Tv-presentator Özcan Akyol.
Tv-presentator Özcan Akyol. Foto: PR

Columnist Özcan Akyol - ‘Eus’ - te gast in Majellakapel

Algemeen

BUSSUM - Bussumer Hans Roelofsen gaat donderdag 16 september (20.00 uur) in gesprek met tv-presentator en columnist Özcan Akyol. Het vraaggesprek vindt plaats in de Majellakapel aan de Iepenlaan 26. ‘Eus’ beantwoordt vragen over zijn achtergronden en zijn persoonlijke waardegang. Een ticket kost 7 euro en kan gereserveerd worden via www.cciv.nl.

Opgegroeid in een vrijzinnig islamitisch gezin interviewde Akyol in zijn tv-programma ‘Vrijdenkers’ zes jonge mensen die zich losmaakten uit een orthodox religieus milieu, bang om als afvallige te worden verstoten en hun banden met hun familie te verliezen. 

Poldergevangenis

De Turks-Nederlandse schrijvers Lale Gül en Erdal Balci stelden in hun boeken de vraag: Is het mogelijk te ontsnappen uit de poldergevangenis, waar andere Turken de strengste cipiers zijn en het Nederlandse cultuurrelativisme de muren en het prikkeldraad vormen? Als een religieuze overtuiging een meerwaarde heeft, waarom vertrouwen gelovigen daar niet op en laten zij anderen vrij iets wel of niet te geloven? Zijn angst en dwang niet de basis van alle dictatoriale staten zowel seculier als religieus?

Özcan Akyol (Deventer, 1984) volgde een opleiding journalistiek en Nederlands waarvan hij de eerste afrondde. In oktober 2012 verscheen zijn debuutroman Eus bij uitgeverij Prometheus. Het werk werd als een gedeeltelijk autobiografische schelmenroman gepresenteerd. In 2017 werd zijn tv-serie ‘De neven van Eus’ op NPO 2 en VRT uitgezonden. Vanaf juli 2020 werd zijn programma ‘De geknipte gast’ uitgezonden en vanaf mei 2021 de serie ‘Vrijdenkers’. Wat is het geheim van het succes van deze man die zelf een moeilijke jeugd heeft gehad?

Uit de krant