Afbeelding
Foto: G.J. Schultz

VVD blijft kritisch op de MRA

Politiek

GOOISE MEREN - Op de politieke avond in Gooise Meren van afgelopen woensdag kwam het nieuwe voorstel op tafel met de wijze waarop de Metropoolregio Amsterdam de samenwerking wil versterken. Dit initiatief van burgemeester Halsema van Amsterdam, tevens voorzitter van de MRA, stuitte aanvankelijk op veel weerstand. 

Veel raden en staten van de 32 deelnemende gemeenten en twee provincies voelden zich bij de aankondiging in december 2020 overvallen en de zorg leeft dat Amsterdam de macht in de MRA naar zich toe wil trekken.

Op initiatief van de VVD besloot de gemeenteraad in april jl. al unaniem dat het eerste voorstel op een viertal punten moest worden bijgesteld waarbij de positie van de gemeenteraden en die van de provinciale staten zou worden verbeterd. VVD-woordvoerder Hugo Bellaart: “Met het nieuwe voorstel dat nu op tafel ligt lijken vrijwel alle wensen ingewilligd, en is het oorspronkelijke voorstel aanzienlijk verbeterd.”

(Tekst loopt verder onder de foto)


VVD-raadslid Hugo Bellaart. - Foto: PR

Maar op één punt schiet het tekort: gemeenten en provincies kunnen nog steeds ‘gratis’ ambtelijke inzet leveren aan de MRA en dat is de VVD een doorn in het oog. Bellaart: “Op deze wijze krijgen raden en staten geen volledig beeld van de begroting van de MRA, kan de MRA theoretisch ongebreideld groeien én bestaat het risico dat bepaalde gemeenten onevenredig veel invloed uitoefenen bij de uitvoering van gezamenlijke projecten.” Wethouder Alexander Luijten, tevens lid van het Algemeen Bestuur van de Regio Gooi en Vechtstreek en lid van de Regiegroep van de MRA kon zich wel vinden in het voorstel van de VVD om van de MRA volledig beeld te verlangen van alle personele inzet voor MRA projecten, ook als die ‘om niet’ wordt geleverd.

De VVD heeft aangekondigd met een amendement te komen op dit punt, dat eerder in april ook op unanieme steun kon rekenen.

Uit de krant