Afbeelding

Plasterk wil deze herfst advies over toekomst regio

Algemeen Dossier: Gemeentefusie

BUSSUM - Minister Plasterk vraagt de provincie Noord-Holland om voor 1 oktober met een advies te komen over hoe het nu verder moet met de bestuurlijke toekomst van de regio. Dat schrijft hij deze week in een brief aan Bussum, Naarden, Weesp en Muiden. 

Plasterk pleit ervoor om snel met een advies te komen voor Weesp en Muiden, waar volgens de minister de bestuurlijke, ambtelijke en financiële situatie om een snelle oplossing vraagt. Dat advies zou volgens een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken later moeten leiden tot een oplossing voor de hele Gooi- en Vechtstreek. 

Over Bussum spreekt hij zich niet specifiek uit. Bussum was eerder betrokken in een gemeentelijke herindelingsprocedure met Naarden, Weesp en Muiden. Dat voorstel werd door de Tweede Kamer weggestemd.

Ondanks dat wordt er nog steeds gesproken over een fusie in de regio. Ook het Gewest Gooi & Vechtstreek onderzoekt hoe de samenwerking in de regio beter kan. 

De minister herinnert in de brief aan het regeerakkoord, waarin staat dat het Rijk naar gemeenten van meer dan 100.000 inwoners streeft. 

Uit de krant