V.l.n.r.: Marcus Wieringa (KNSF), Yde Kruisinga en Erwin Nelissen (bewoners Krijgsman), wethouder Jorrit Eijbersen, Ilse Schröder (stadsraad) en Michiel van Dis (KNZ&RV).
V.l.n.r.: Marcus Wieringa (KNSF), Yde Kruisinga en Erwin Nelissen (bewoners Krijgsman), wethouder Jorrit Eijbersen, Ilse Schröder (stadsraad) en Michiel van Dis (KNZ&RV). Foto: gemeente Gooise Meren

Gemeente onderzoekt uitbreiding strandje Westbatterij in Muiden

Buurt / wijk

MUIDEN - Bewonersvereniging De Krijgsman, de Stadsraad, Koninklijke Nederlandse Zeil en Roeivereniging (KNZ&RV) en KNSF zouden graag zien dat het huidige strandje nabij de Westbatterij in Muiden wordt vergroot vanwege de huidige recreatiebehoefte.

Partijen hebben Arcadis gevraagd onderzoek te doen naar de ecologische effecten van de uitbreiding van het strand. De eindrapportage is vanmiddag op het strandje overhandigd aan wethouder Jorrit Eijbersen.

Gezamenlijk initiatief

Partijen hebben de handen ineengeslagen en het onderzoek naar de effecten van de uitbreiding van het strand geïnitieerd. Het strandje wordt al jarenlang lokaal gebruikt door Muiders. Door de groei van De Krijgsman zien partijen de behoefte naar uitbreiding van het strand toenemen.
De uitbreiding wordt beoogd aan de noordkant grenzend aan de haven van de KNZ&RV. Dit onderzoek naar de ecologische effecten van uitbreiding is een noodzakelijke eerste stap omdat het strand ligt in het ecologisch gevoelig Natura-2000 gebied vanwege de bijzondere vegetaties en diersoorten die er voorkomen. Een uitbreiding kan dan ook alleen uitgevoerd worden wanneer zeker is dat deze natuurwaarden niet worden aangetast. Het rapport laat volgens de initiatiefnemers zien dat uitbreiding mogelijk is zonder nadelige ecologische effecten op de omgeving.

Aanvullend onderzoek

De gemeente neemt het onderzoekrapport met belangstelling in ontvangst en is blij dat de partijen de handen ineen hebben geslagen. Uitbreiding van het strand sluit aan op diverse beleidsmatige doelen van de gemeente Gooise Meren. Wel is aanvullend onderzoek nodig. Wethouder Jorrit Eijbersen geeft aan: “Ik neem namens het college de rapportage dankbaar in ontvangst. Het is een mooie basis waarmee we als gemeente de nodige vervolgstappen kunnen zetten in verder onderzoek en gesprekken met betrokken partijen verder vorm kunnen geven. Ik hoop van harte dat de uitbreiding uiteindelijk gerealiseerd kan worden. Tegelijkertijd weten we ook dat het om een kwetsbaar gebied gaat. We zullen dus goed moeten onderzoeken wat haalbaar is.”

Uit de krant