Afbeelding

Hypotheek aanvragen voor een woning? Dit moet je weten!

Advertorial

Wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe woning in Bussum of de omgeving hiervan, zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. In welk prijssegment kun je zoeken naar een nieuw huis? Zijn er mogelijkheden om de overwaarde op je huidige huis mee te nemen in de financiering van je nieuwe woning? Enzovoorts. In dit artikel zetten we de belangrijkste zaken voor je op een rijtje. 


Benieuwd hoeveel je maximaal kunt lenen? Er zijn online handige tools te vinden, die deze berekening bij benadering voor je maken. Houd er rekening mee, dat de uiteindelijke maximale hypotheek af kan wijken. Raadpleeg een onafhankelijke hypotheekadviseur om dit nauwkeurig voor je te laten berekenen. 

Aandachtspunten bij je eerste hypotheek 

Starters willen vaak vooral weten hoeveel zij maximaal kunnen lenen. Ook is het voor hen interessant om zich te laten adviseren over de invloed die een studieschuld heeft op deze maximale hypotheek. Mogelijk is het interessant om de studieschuld eerst af te lossen met eigen vermogen. Een hypotheekadviseur helpt starters de verschillende fasen van het kopen van een eerste huis op een rijtje te zetten. Welk voorbehoud moet je in het bod op een woning verwerken om hoge kosten te voorkomen? Hoe zit het met de NHG-garantie op een eerste huis? 

Hypotheek voor een nieuwbouwwoning 
Steeds meer starters overwegen de aankoop van een nieuwbouwwoning. Belangrijkste reden hiervoor is het feit, dat bij een nieuwbouwwoning niet boven de vraagprijs geboden hoeft te worden. Daarbij worden de huizen toegekend op basis van loting. Een starter heeft hierdoor net zoveel kans op een woning als iemand die al een huis heeft. Bij een nieuwbouw hypotheek werkt men met een bouwdepot. Laat je goed adviseren over de werking van zo’n bouwdepot. Wist je dat je over het bedrag in het bouwdepot rente ontvangt van je hypotheekverstrekker? Uiteraard betaal je rente over het deel wat al naar de uitvoerende partij is overgemaakt. 

Volgende huis kopen en bestaande woning verkopen 

Bij mensen die al een huis hebben, spelen er andere vragen. Zij vragen zich bijvoorbeeld af of het mogelijk is om de overwaarde op een woning te gebruiken bij de financiering van een volgend huis. Met een zogenaamde overbruggingshypotheek is dit mogelijk voor woningbezitters. Deze hypotheek maakt dat de overwaarde op je huidige woning wordt opgeteld bij je eigen vermogen. Op deze manier heb je meer mogelijkheden bij de aankoop van een volgend huis. Een hypotheekadviseur kan je meer vertellen over zo’n overbruggingshypotheek en de kosten die dit met zich meebrengt.   

Uit de krant