Afbeelding

Nederland kiest vaak voor cremeren, maar hoeveel kost een crematie?

Advertorial

Nederland kiest vaak voor een crematie in plaats van een begrafenis. Sinds 2002 zien we in Nederland een grote stijging van populariteit voor crematies, maar hoe zit het nu precies met crematies? Hoeveel kost een crematie? En hoe regel je dit het beste voor jezelf? In dit artikel gaan we er dieper op in.

Kosten van een crematie

Wat kost een crematie? De kosten van een crematie zijn verschillend per persoon. De kosten zijn afhankelijk van de wensen die je hebt en de omvang van de dienst. De gemiddelde kosten liggen tussen de range van € 6.500,- en de € 9.000,-.
Er zit dus nog wel redelijk wat tussen, want deze range is inderdaad behoorlijk breed. Dat is de reden waarom het geven van een specifieke prijs eigenlijk niet mogelijk is.

We kunnen echter wel de conclusie trekken dat een crematie duur is. Hoe regel je dan het beste de uitvaart tegen deze hoge prijzen?

Het juiste antwoord: een goede verzekering

Eigenlijk is het enige juiste antwoord op deze vraag: een goede uitvaartverzekering. Een uitvaartverzekering is een verzekering waarmee je de kosten dekt voor het organiseren van jouw uitvaart.

Wanneer je een goede uitvaartverzekering afsluit dan verzeker jij jezelf van twee dingen:

        1.         Er kan een uitvaart worden geregeld zoals jij dat graag wilt
        2.         Je beschermd de nabestaanden tegen onverwacht hoge kosten

Het is wel belangrijk om altijd goed met de nabestaanden te overleggen betreft de uitvaart wanneer je in het proces zit van het afsluiten van de verzekering.

Opbouw kosten crematie

De kosten voor een crematie worden opgebouwd op een bepaalde manier. Cremeren kost in Nederland gemiddeld €1.300. Echter, bij een crematie komt meer kijken dan alleen de gebeurtenis van het cremeren op zich. Er zijn veel kleinere dingen om op te letten die allemaal voor extra kosten kunnen zorgen. Het zijn vooral de persoonlijke wensen die zorgen voor meer of minder extra kosten. Je hebt dus zelf wel redelijk wat invloed. Er zijn een aantal dingen om goed op te letten:

. Er zijn de basiskosten voor het verzorgen van de overledene, het opbaren en het rouwvervoer.

. Er zijn de onderdelen van de plechtigheid zoals de kosten voor de uitvaartdienst, de catering en de
  rouwkaarten.

. Er zijn ook kosten die onderdeel zijn van de persoonlijke voorkeur. Dit zijn bijvoorbeeld een simpele of
  luxe kist, volgauto’s, een rouwadvertentie of een uitgebreide catering.

. Er is ook nog het uitstrooien van de as. Indien dat een persoonlijke wens is dan kost dat gemiddeld
  € 90,-.

. Wanneer je liever de as in een urn hebt dan kost dat meestal ergens tussen de € 300,- en de
  € 500,-.

. Het kan ook zijn dat je wilt dat jouw as wordt bewaard in een urnenmuur. Dit kost gemiddeld rond de
  € 340,- voor iedere vijf jaar.

Soorten verzekeringen en de rol van de nabestaanden

Er zijn twee soorten uitvaartverzekeringen. Er bestaat een naturaverzekering en een kapitaalverzekering. Bij een naturaverzekering ligt de verantwoordelijkheid voor de uitvaart bij de verzekeraar, bij een kapitaalverzekering krijgen de nabestaanden het verzekerde bedrag uitgekeerd. Van dat bedrag regelen de nabestaanden de uitvaart. Dit is overigens geen verplichting!

Denk altijd goed aan de rol van de nabestaanden. Bedenk goed wie je het liefst wilt betrekken bij de belangrijkste dag nadat het ondenkbare gebeurt. Het maakt niet uit of je de verantwoordelijkheid bij de nabestaanden of de verzekeraar legt, maar maak altijd kenbaar bij de nabestaanden wat jouw uitvaartwensen zijn. De nabestaanden zullen waarschijnlijk nog een hoop moeten regelen, hoe dan ook. Wanneer de nabestaanden precies weten hoe jij jouw uitvaart wilt dan kunnen zij een passende dienst organiseren om afscheid van jou te nemen.

Uit de krant