Afbeelding
Foto: PR

Aandacht voor dramatische gebeurtenissen in Naarden en Muiden

Algemeen

NAARDEN/MUIDEN - In het jaar 2022 wordt binnen de gemeente Gooise Meren uitgebreid aandacht besteed aan de dramatische gebeurtenissen in 1572 in Naarden. Dat vermeldt de Erfgooiers Nieuwsbrief van Stichting Stad en Lande van Gooiland.

Nadat de vestingstad door troepen van de koning van Spanje - ook heer der Nederlanden - was ingenomen, werd een zeer groot aantal mannen vermoord. De stad werd ernstig aangetast door brandstichting en door het neerhalen van de wallen. Niet alleen de hoofdstad van het Gooi - tevens zetel van het bestuur van de erfgooiers - had geleden, maar ook de plattelandsbevolking door plundering van vee en de oogst. Zij bestond voor het merendeel uit erfgooiers; aan hen zal tijdens de herdenking ook aandacht worden besteed.

Honderd jaar later, in 1672, werd de vesting Naarden tijdens de ‘Guerre de Hollande’ door Franse troepen van koning Lodewijk XIV zonder slag of stoot ingenomen. De herovering in 1673 door Staatse, Spaanse en Koerlandse troepen bracht grote schade aan de vestingwerken en gebouwen binnen de stad. Ook hiervoor betaalde de omgeving buiten de vestingen - wederom de erfgooiers - een hoge prijs. Aan alle aspecten van de strijd zal in Muiden en Naarden aandacht worden besteed tijdens herdenkingen en lezingen.

De herdenkingen en overige activiteiten in 2022 en 2023 worden opgenomen in de landelijke programma’s over 1572, de geboorte van Nederland en 350 jaar Rampjaar.

Uit de krant