Afbeelding
Foto: Jack Molenaar

Bussum heeft dertien nieuwe struikelstenen

Mensen

BUSSUM - Op initiatief van de Stichting Instandhouding Joods Erfgoed Gooi & Vechtstreek, en in samenwerking met de betrokkenen, zijn gisteren op drie plekken in Bussum struikelstenen (‘Stolpersteine’) geplaatst.

Deze liggen voor huizen van waaruit Joodse mensen zijn weggevoerd en vermoord in concentratiekampen. Monumentjes ter nagedachtenis aan hen die na de Tweede Wereldoorlog niet terugkwamen. 

Intiem

“Het waren drie indrukwekkende, intieme plechtigheden waarbij mooie woorden en een gebed werden uitgesproken, foto’s getoond, kaarsjes gebrand en bloemen en steentjes werden gelegd bij de struikelstenen. ‘Een mens is pas vergeten als zijn naam vergeten is’, aldus de tekst uit de Talmoed”, aldus Margreet de Broekert, die samen met een paar collega’s namens de Historische Kring Bussum aanwezig was.

Op de Huizerweg 5a worden herdacht: Victor van Leeuwen, Rebecca van Leeuwen-Blik, Jacob van Leeuwen en Louis van Leeuwen. Op de P.J. Lomanlaan 13 worden herdacht: Tobias Poppers, Frederika Poppers-Halberstad, Eleonora Klein-Poppers en Jacob Tobias Poppers. Op de Meerweg 43 worden herdacht: Olga Auerbach-Rothschild, David Theodor Fürth, Johanna Fürth-Marxheimer, Manfred Fürth en Grete Fürth-Auerbach.

Deze dertien steentjes zij overigens niet de eerste; jaren terug zijn in Bussum twee struikelstenen geplaatst voor het huis in de Burg. ’s Jacoblaan 56 ter nagedachtenis aan Abraham Verduin en zijn dochter Wanda.

Uit de krant