Zondag vindt de regionale Indië-herdenking weer plaats in Hilversum.
Zondag vindt de regionale Indië-herdenking weer plaats in Hilversum. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Regionale Indië-herdenking weer op Noorderbegraafplaats

Algemeen

HILVERSUM - De Noorderbegraafplaats is ieder jaar op 15 augustus de locatie van de Indië-herdenking. Zondag is dit opnieuw de plek waar de regionale herdenking plaatsvindt.

Na de kleine bijeenkomst van vorig jaar in verband met de uitbraak van het coronavirus kan het ditmaal weer wat groter. Iedereen is welkom, maar de aanwezigen horen zich wel aan de geldende coronamaatregelen te houden. Het gaat om een openbare regionale herdenking voor de gemeenten Blaricum, Gooise Meren, Hilversum, Huizen, Laren, Weesp en Wijdemeren.

Van 14.30 tot 15.00 uur is de inloop. Om 15.00 uur begint het programma op de begraafplaats aan de Laan 1940-1945 nummer 2, waar ook het Indische monument is. Zoals ieder jaar zijn er sprekers. Namens de regio Gooi en Vechtstreek houdt de Larense burgemeester Nanning Mol een toespraak. De Hilversumse stadsdichter Charlotte de Raad draagt een gedicht voor en vertelt zij haar achtergrondverhaal. Tevens worden er kransen gelegd en zorgen de muziekgroepen Family and Friends en Excelsior voor de muzikale omlijsting. 

“Al sinds jaar en dag is 4 mei de datum waarop wij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdenken – op 5 mei vieren wij de bevrijding. Maar op 5 mei was de oorlog niet afgelopen. In het voormalig Nederlands-Indië ging de strijd in alle hevigheid verder en pas op 15 augustus capituleerde Japan. De slachtoffers van de Japanse bezetting en van de daaropvolgende Bersiap-periode worden nationaal op 15 augustus herdacht bij het Indisch Monument in Den Haag en sinds jaren ook regionaal in Hilversum”, meldt de gemeente Hilversum in een persbericht. 

Wie er zondag niet bij kan zijn, kan de herdenking op een later tijdstip terugkijken. GooiTV is zondag van de partij en maakt opnames. Vanaf woensdag 18 augustus zijn de beelden te zien bij de lokale zender van buurgemeente Gooise Meren en op de website van organiserende comité (Stichting Regionale Herdenking Nederlands-Indië Gooi en Vechtstreek): www.hnigooienvechtstreek.com

Uit de krant