De huidige fietsbruggen nemen veel weg van het monumentale karakter van de boogbrug.
De huidige fietsbruggen nemen veel weg van het monumentale karakter van de boogbrug. Foto: Gemeente Gooise Meren

Bruggen Oud Blaricumerweg in Naarden vier maanden dicht

Buurt / wijk

NAARDEN - De boogbrug en de naastgelegen fietsbruggen op de Oud Blaricumerweg in Naarden zijn vanaf 23 augustus vier maanden afgesloten voor al het verkeer; ook voor voetgangers. Tijdens de gehele periode zijn er omleidingsroutes.

In opdracht van de gemeente Gooise Meren wordt op 23 augustus gestart met de versterking van de boogbrug en de vervanging van de naastgelegen fietsbruggen. De constructie van de boogbrug wordt aangepast aan de belasting door het gemotoriseerd verkeer. De vervanging van de beide fietsbruggen is nodig omdat ze in slechte staat zijn. De werkzaamheden duren tot en met vrijdag 24 december en worden uitgevoerd onder leiding van een bouwteam, bestaande uit bouwbedrijf K_Dekker, RPS Ingenieurs en de gemeente Gooise Meren.

Monumentale kwaliteit

De boogbrug dateert uit het begin van de vorige eeuw en is ontworpen door de architect K.P.C. de Bazel, ontwerper van onder meer het prachtige Brediuskwartier in Bussum. De brug is een rijksmonument. Door aanpassingen in het verleden zijn bepaalde stijlkenmerken helaas niet meer goed zichtbaar. Na de komende aanpassingen zijn ze juist weer beter in beeld. De weg komt iets lager te liggen waardoor er meer van de muren zichtbaar wordt. Dat effect wordt versterkt doordat de nieuwe fietsbruggen een minder dominante uitstraling hebben. Dat sluit aan bij de historie want de fietsbruggen zijn pas later toegevoegd, los van het ontwerp van De Bazel.


Blik op de brug vanuit het park - Foto: Gemeente Gooise Meren

Complexe klus

Het verenigen van twee doelen – veiligheid voor de weggebruikers én zichtbaarheid van de monumentale kwaliteiten van de boogbrug – is de reden dat de klus vier maanden duurt. De boogconstructie moet intact blijven maar is niet berekend op het hedendaagse verkeer. Om dit dilemma op te lossen moeten nieuwe funderingspalen door de oude fundering heen worden gebracht. Dan kan boven de boog een nieuwe betonnen plaat komen die de draagfunctie van de boog overneemt. 

Eerst moeten er allerlei kabels en leidingen worden verlegd en dat neemt een aantal dagen in beslag. De weg iets verlagen is een complexe en tijdrovende ingreep. En dan moeten er ook nog twee nieuwe fietsbruggen worden geplaatst. Afwisselend de ene of de andere fietsbrug openstellen is helaas niet mogelijk. Dat zou voor de fietsers en voetgangers onveilige situaties opleveren want er wordt gewerkt met zware machines die in een kleine ruimte moeten manoeuvreren.


De huidige fietsbruggen nemen veel weg van het monumentale karakter van de boogbrug. - Foto: Gemeente Gooise Meren

Combinatie

De werkzaamheden worden uitgevoerd in combinatie met andere noodzakelijke werkzaamheden op de route Oud Blaricumerweg/Bollelaan. Er worden drempels en plateaus aangelegd om de snelheid van het verkeer te remmen (maximaal 50 km/u). Ook wordt een nieuwe asfaltdeklaag aangebracht. Met het combineren van de werkzaamheden wil de gemeente voorkomen dat de weg meerdere keren moet worden afgesloten.

Omleidingen

Tijdens de gehele periode van de werkzaamheden gelden omleidingsroutes voor alle verkeer, inclusief de buslijn. Informatie hierover en over de voortgang van de uitvoering vindt u op de gemeentelijke website: https://bestuur.gooisemeren.nl/plannen-en-projecten/dossier/brug-oud-blaricumerweg

Uit de krant