Het zwemverbod is in de loop van 2019 ingevoerd in verband met de mogelijke aanwezigheid van munitie.
Het zwemverbod is in de loop van 2019 ingevoerd in verband met de mogelijke aanwezigheid van munitie. Foto: Bob Awick

Zwemverbod vestinggrachten blijft van kracht; onderzoek naar munitie laat op zich wachten

Algemeen

NAARDEN - Ook deze zomer is het verboden om te zwemmen in de vestinggrachten van Naarden. Het zwemverbod is in de loop van 2019 ingevoerd in verband met de mogelijke aanwezigheid van munitie. Ook magneetvissen is verboden. Mensen die toch zwemmen of magneetvissen in de grachten riskeren een boete.

Het water rond de vesting is een populaire zwemplek onder jongeren, vooral doordat er van de wallen af in het water gesprongen kan worden. Zwemmen in de grachten is niet zonder risico, doordat er van alles op de bodem van de grachten kan liggen en het water niet overal even diep is. Om die reden werd zwemmen altijd al afgeraden en waarschuwde de gemeente voor de risico’s van het springen vanaf bruggen en wallen.

Brisantgranaat

In september 2018 is er bij baggerwerkzaamheden in Naarden-Vesting een brisantgranaat gevonden. Naar aanleiding daarvan is in opdracht van de eigenaar van het water en de vestingwallen, Stichting Monumenten Bezit, bureauonderzoek gedaan naar de mogelijke aanwezigheid van munitie in de grachten. De onderzoeksresultaten zijn gedeeld met de gemeente en voor de burgemeester was dit aanleiding om de SMB te vragen fysiek onderzoek uit te voeren. Mede door alle coronamaatregelen, ook in en rond Naarden-Vesting heeft het fysieke onderzoek nog niet plaatsgevonden. Zolang de resultaten van het fysieke onderzoek niet bekend zijn, blijft het zwemverbod van kracht.

Aan de Kapitein Meijerweg, Amsterdamsestraatweg, Oostdijk, Westdijk en Burgemeester van Wettumweg staan verbodsborden die aangeven dat zwemmen in de grachten verboden is.

Uit de krant