Wijkagent Fred Lokhorst ziet veel gebeuren in de nacht
Wijkagent Fred Lokhorst ziet veel gebeuren in de nacht

'Mensen doen rare dingen onder invloed van alcohol'

Algemeen

BUSSUM - Een vechtpartij, ondernemers die zich niet aan de regels houden, vijftienjarigen die met een vals identiteitsbewijs de kroeg in willen. Tijdens het uitgaan gebeurt er van alles in Bussum. "Mensen doen nou eenmaal rare dingen onder invloed van alcohol", zegt wijkagent Fred Lokhorst die zich bezig houdt met de horeca. 

Veertien jaar horeca-agent. Elk weekend dronken mensen. Wat houdt het leuk?
"Ach, mijn werk is één grote anecdote. En ieder jaar is anders. Ik reken van schooljaar tot schooljaar. Elk jaar komt er weer een nieuwe lichting jeugd naar de Bussumse cafés. Volgens het Bussumse horecaconvenant mogen veertien- en vijftienjarigen in het weekend niet de kroeg in. Maar ze worden steeds creatiever in het vervalsen en misbruiken van identiteitsbewijzen om tóch langs de portier te komen. Ik schat dat per uitgaansavond tientallen jongeren onder de zestien de kroeg in proberen te komen. Als we ze betrappen, krijgen ze een taakstraf van achttien uur."

Volgens de cijfers van de Gooise GGD heeft de regio relatief veel 'comazuipende' veertien- en vijftienjarigen. Wat zie jij daarvan in je werk?
"In Bussum en Hilversum zit veel horeca, dus wij zien hier ook relatief veel. Wekelijks moet iemand van onder de zestien met de ambulance naar het ziekenhuis vanwege een alcoholvergiftiging. Jongens en meisjes. Wij als politie zien niet eens alle gevallen. Een kind kan in korte tijd veel glazen alcohol naar binnen gieten, 'binge drinken' noemen we dat, en daar een tijdje niets van merken. Maar waar een volwassene langzaam dronken raakt, komt dat bij een kind, patsboem, in één keer. Het comazuipen is een zorgelijke ontwikkeling omdat die kinderen niet beseffen wat voor schade alcohol toebrengt aan hun hersenen. Die zijn nog volop in ontwikkeling."

Lees het hele verhaal in BussumsNieuws van 14 november.

Uit de krant