Marko Barendergt verhuist naar Limburg
Marko Barendergt verhuist naar Limburg

Marko Barendregt: 'Ik ben echt een mannetje van de inhoud'

Algemeen

BUSSUM - Zes jaar lang was Marko Barendregt gemeenteraadslid voor de PvdA. In die tijd heeft hij zich onder andere beziggehouden met het wegwerken van wachtlijsten in het onderwijs en bij diverse sportverenigingen. Ook in de zorg was hij oplettend: zo heeft hij achterstanden bij het consultatiebureau aan de kaak gesteld.

Door de raad werd hij geroemd om zijn scherpe inhoudelijke visie, zijn continue inzet en zijn vasthoudendheid. Nu houdt hij het dorp echter voor gezien en begint hij samen met zijn gezin een nieuw leven in Limburg. Tijd voor een afscheidsinterview.

Waarom besloot u ooit de politiek in te gaan?
"Ik ben er eigenlijk een beetje ingerold. Het is geen bewuste keuze geweest en ik had ook geen bijzonder hoogdravende idealen. Wel vond ik het altijd belangrijk om naast je primaire werk iets terug te doen voor de maatschappij. Daarom ben ik tijdens mijn studententijd begonnen als bestuurslid bij Stadsdeel Zuideramstel in Amsterdam. Vanaf dat moment kreeg ik de smaak te pakken en dus besloot ik om me ook in mijn nieuwe omgeving maatschappelijk betrokken te maken."

En waarom heeft u destijds gekozen voor de PvdA?
"Van nature ben ik een links persoon, iemand die de verschillen in de samenleving graag zo klein mogelijk wil maken. Dan kom je al snel bij de PvdA uit. Deze partij is bovendien een stuk breder georiënteerd dan GroenLinks en is minder extreem dan de SP."

Hoe zou u uzelf omschrijven als politicus?
"Inhoudelijk, dat is het eerste woord dat in me opkomt. Ik bereidde me altijd grondig voor op vergaderingen en was zeer belezen. Soms draafde ik daar ook wel eens in door, doordat ik niet bereid was een compromis te accepteren omdat ik vond dat ik absoluut gelijk had. Maar ja, zoals iedereen weet, is gelijk hebben iets heel anders dan gelijk krijgen. En zeker in de politiek is dat een vaststaand feit."

Lees het hele verhaal in BussumsNieuws van 7 november.

Uit de krant