Nepberichten van internetcriminelen met naam van WoningNet

Algemeen

REGIO - Er worden nepberichten (e-mail en sms) verzonden door internetcriminelen, waarin ten onrechte de naam van WoningNet wordt gebruikt. In het bericht staat dat mensen de verlengingskosten van de inschrijving bij WoningNet moet betalen.

Op de website van AvroTros (https://opgelicht.avrotros.nl) is ook aandacht besteed aan deze phishing actie. 

Volgens het nepbericht kan de betaling gedaan worden door op een link in de tekst te klikken. “Wij adviseren u dringend om niet op de link te klikken en de zender te blokkeren en/of op de zwarte lijst te zetten”, aldus WoningNet. “WoningNet stuurt geen betaalverzoeken met links in de tekst en WoningNet stuurt geen betaalverzoeken via de sms.”

Smishing

De internetcriminelen die de sms hebben gestuurd, zijn via de link erop uit om toegang te krijgen tot de bankrekening. Dit heet smishing (een samenvoeging van sms en phishing). Phishing is een vorm van digitale oplichting. Phishing gebeurt via e-mail, WhatsApp en sms. Slachtoffers worden naar een valse website gelokt, waar ze vervolgens hun bank- of andere inloggegevens prijsgeven.

Zie hieronder de tekst van de phishing sms:

Beeld: PR

Via de e-mail worden er verschillende varianten van het nepbericht verzonden. Hierin wordt ook gevraagd om het betalen van de jaarlijkse verlengingskosten.
De teksten in de nepberichten zijn te herkennen aan de volgende kenmerken:

- de regio waar u wel/niet ingeschreven staat wordt nergens genoemd. De tekst begint met de melding dat uw inschrijving binnen twee weken vervalt, er staan meerdere spelfouten in de tekst en er staan verkeerde en niet-bestaande factuurnummers in de tekst die allemaal eindigen op de cijfers 46. Bijvoorbeeld: SRA-00368246, SGR-002312246, SRA-003122368246, SRA-00322168246, SRA-0012232046, A-00368246. Er is alleen de optie om via iDeal te betalen via een foutieve link

Twijfel

WoningNet: “Wij vragen u nooit om te betalen door op een link te klikken vanuit een e-mail, sms of WhatsApp bericht. Wij adviseren u om altijd rechtstreeks in te loggen op onze website. Als het tijd is om uw verlengingskosten te betalen, krijgt u na inloggen direct een betaalscherm. Als u ingelogd bent ziet u onder uw Profiel en Betaalinformatie wanneer de eerstvolgende factuurdatum is. Vanaf dan kunt u na inloggen betalen via het betaalscherm.”

Via het gratis telefoonnummer 0800-0202562 geeft WoningNet uitleg en tips over phishing. Dit telefoonnummer is 24 uur per dag te bereiken. “Houdt u er wel rekening mee dat dit een informatienummer is en dat u geen persoonlijk contact met een van onze medewerkers heeft.” 

Fraudehelpdesk

Wie toch op de link in het bericht heeft geklikt, moet zo snel mogelijk contact opnemen met de bank om aan te geven dat er sprake is van digitale oplichting. “Ook adviseren wij u om aangifte te doen bij de politie. Lees op de website van de Fraudehelpdesk welke stappen u nog meer kunt ondernemen.”

Uit de krant