Afbeelding

Koepelkerk trots op komst orgel

Algemeen

BUSSUM - Na vele orgelloze jaren heeft de Bussumse gemeenschap weer een pronkstuk uit de muziekindustrie ter beschikking. Niet verwonderlijk dus dat de Bussumse Koepelkerk in zijn nopjes is met de komst van het Steinmeyer-orgel. Afgelopen zaterdag werd het orgel voor een groot publiek door ervaren organisten ingespeeld. En als het aan de kerk ligt, zullen er nog vele van deze bijzondere concerten volgen.

Het heeft nogal wat voeten in de aarde gehad om dit orgel, waar er overigens maar twee van in Nederland bestaan, naar Bussum te krijgen. De Steinmeyer Opus 1350 werd gebouwd in 1923 in Duitsland en heeft vijftien jaar in de Clemenskerk in Hilversum gestaan zonder gebruikt te worden. Na lang overleg met het bisdom heeft Monumentenzorg er uiteindelijk voor gekozen om het orgel in de prachtige Koepelkerk te huisvesten.

Volgens voorzitter van de Stichting Vrienden Steinmeyer-orgel Koepelkerk te Bussum Jan Kluck, heeft dat grotendeels te maken met het monumentale karakter van de kerk. "Het lijkt wel alsof onze kerk en dit orgel voor elkaar gemaakt zijn, zo goed was het orgel in de kerk in te passen. Bovendien staat de kerk ook bekend om een uitmuntende akoestiek, dat speelt natuurlijk ook mee waarom de keuze op ons is gevallen", legt de voorzitter tevreden uit. 

Lees het hele verhaal vandaag in het BussumsNieuws van 10 oktober.

Uit de krant