Afbeelding

'Als duiker kom je nog eens ergens'

Algemeen

BUSSUM - De Gooise Onderwatersportvereniging telt een kleine 200 leden die zich bezighouden met duiken en onderwaterhockey. Thuisbasis is zwembad de Zandzee in Bussum. Chris Bijlhouwer (70 en met 'een paar duizend duiken' in zijn logboek) is lid van het eerste uur. Hij was erbij toen de club in 1967 werd opgericht en de Bussumse brandweer nog de persluchtflessen vulde. Max Erber (54), GOV-lid sinds 1989, is duiker én fervent onderwaterhockeyer. Op 30 september vierde de sportvereniging haar negende lustrum met een groot feest in de Zandzee. Aanleiding voor een terugblik op 45 jaar duiken, snorkelen en hockey onder water.

Wie zijn jullie leden?
Erber: "De meeste van onze leden komen uit Naarden, Bussum en het plassengebied van Wijdemeren. Zo'n 60 procent is man, 30 procent vrouw en we hebben 10 procent jeugdleden. Het jongste lid is 10, de oudste 85. Kortom: een divers gezelschap."

Wat verbindt deze mensen? 
Bijlhouwer: "We zijn een gemêleerd gezelschap. De stratenmaker duikt met de kaakchirurg, de ingenieur met de vuilnisman. Maar iedereen deelt de interesse voor de natuur, een fascinatie voor de wereld onder water. Het gaat om de uitdaging dat je daar even kunt vertoeven. Uiteindelijk ben je te gast in de onderwaterwereld." Erber: "Veel van onze duikers zijn echte biologen. Die gaan met een tas vol boeken naar het Grevelingenmeer om de dieren die ze tijdens hun duik hebben gespot op te kunnen zoeken. Naast het natuurelement hebben we ook veel techneuten in de vereniging. Duiken is een technische sport. Onze wrakduikers maken hele berekeningen van wat er met de verschillende gassen in je lichaam gebeurt naarmate je dieper duikt en de druk toeneemt. Per meter diepte komt er een tiende bar druk op je te staan onder water."

Lees het hele verhaal BussumsNieuws van 10 oktober.

Uit de krant