Guus Kroon in actie tijdens een rondleiding in juni.
Guus Kroon in actie tijdens een rondleiding in juni. Foto: PR

Eerste rondleiding op joodse begraafplaats Muiderberg succes; meer data bekend

Algemeen

MUIDERBERG - Op basis van de in juni opgedane ervaringen met de versoepelde coronamaatregelen is besloten ook de komende maanden rondleidingen op de joodse begraafplaats in Muiderberg te geven.

Deze vinden plaats op 4, 9 en 25 juli, 6 en 8 augustus, 3 en 5 september en 1 en 3 oktober. De aanvangstijden zijn op vrijdag om 14.00 uur en op zondag om 10.30 uur. De rondleidingen zijn gratis en duren ruim twee uur. Meer informatie en het inschrijfformulier zijn hier te vinden (rubriek ‘joods leven’).

De begraafplaats, gesticht in 1642, is de grootste in gebruik zijnde joodse begraafplaats in Nederland. De rondleidingen worden sinds 2018 gegeven en mogen zich in een grote belangstelling verheugen. Tijdens de wandeling over de verschillende velden wordt stil gestaan bij het hoofdgebouw en de aula, beide ontworpen in de stijl van de Amsterdamse School, het oorlogsmonument en bijzondere zerken. De hierop staande teksten en symbolen worden nader toegelicht. Voorts wordt aandacht besteed aan de gebruiken rond een joodse begrafenis.

Het team van ervaren gidsen bestaat uit Rob Bonn, Guus Kroon, Hugo Landheer en Harry Mock. Na afloop van de rondleidingen is de full color brochure over de begraafplaats te koop, geschreven door Harry Mock en uitgegeven door de NIHS (Joodse Gemeente Amsterdam).

Uit de krant