Afbeelding
Foto: Hans Peijs

GAD: Asbest centraal inleveren in Hilversum en nieuwe partner kledinginzameling

Natuur en Milieu

BUSSUM - De GAD voert per 1 juli een aantal veranderingen door. Dan kan asbest alleen nog ingeleverd worden in Hilversum. Daarnaast krijgen de textielcontainers een nieuw jasje, omdat er een nieuwe inzamelingspartner is.

Vanaf 1 juli kan asbest en asbestgelijkend materiaal alleen nog centraal worden ingeleverd op het scheidingsstation in Hilversum. “U kunt het dus niet meer naar de andere scheidingsstations in Weesp, Bussum en Huizen brengen”, staat in een persbericht. Het scheidingsstation in Hilversum is van maandag tot en met zaterdag open. “Je kunt gemakkelijk via Google live kijken of het er druk is. “Wil men asbesthoudend materiaal zelf verwijderen uit de woning? Dan moet men dit altijd vooraf melden bij de gemeente via het Omgevingsloket. Zonder registratieformulier mag de GAD dit niet aannemen. Als men zelf asbest komt brengen naar het scheidingsstation in Hilversum kijk dan hier eerst naar de voorwaarden/spelregels. “Zo dient u zich altijd eerst te melden.”

Nieuw jasje

Per 1 juli worden in de hele regio de bestaande textielcontainers verwisseld voor nieuwe. GAD: “We hebben een nieuwe partner voor het inzamelen en sorteren van het textiel. De textielcontainers worden geleegd met kleinere voertuigen en de inhoud wordt direct handmatig nagekeken op mogelijke vervuiling. Er verandert dus weinig, alleen het uiterlijk van de container. Wel creëren we met deze overstap meer werkgelegenheid en betere kwaliteit van het oude textiel. Er wordt geprobeerd op een dag de oude voor de nieuwe container te vervangen zodat er zo min mogelijk overlast ontstaat. De vier ondergrondse containers voor textiel worden ook door deze nieuwe bovengrondse container vervangen. Deze containers komen op dezelfde locatie of in overleg met de betreffende gemeente op een andere locatie. De nieuwe partner heeft de doelstelling om zoveel mogelijk te helpen door het bieden van banen aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en een deel van de opbrengsten te schenken aan goede doelen.”

Uit de krant