De purperreiger is in veelvoud terug bij het Naardermeer.
De purperreiger is in veelvoud terug bij het Naardermeer. Foto: Natuurmonumenten

Recordaantal purperreigers geteld in Naardermeer

Natuur en Milieu

NAARDEN - Maar liefst 111 nesten telden de boswachters van Natuurmonumenten bij de jaarlijkse tellingen van de purperreigers in het Naardermeer. Dat is het hoogste aantal in meer dan veertig jaar van deze zeldzame reigersoort.

Boswachter Luc Hoogenstein is razend enthousiast over dat aantal: “In de jaren 90 zaten hier nog maar 21 broedparen van de purperreiger, dus dat is nu ruim vijf keer zoveel. Dat is hartstikke goed nieuws, want het betekent dat het Naardermeer goed op orde is als leefgebied. Ze vinden hier voldoende voedsel, rust en broedgelegenheid.”

Aantallen in de lift

De achteruitgang van de purperreigers werd met name veroorzaakt door de slechte omstandigheden in Afrika, waar de vogels overwinteren. Door langdurige droogte in de Sahel liep het aantal vanaf de jaren 70 hard terug, maar inmiddels zijn er in Nederland weer zo’n duizend broedparen. Hoogenstein: “Elk jaar komen ze rond eind maart, begin april weer aan bij het Naardermeer. Je kunt de klok er bijna op gelijk zetten. Onder de boswachters is het altijd een beetje strijd wie de eerste purperreiger ziet.”

Jaarlijkse tellingen

Natuurmonumenten telt de purperreigers jaarlijks omdat het een Natura2000-soort is. Dat betekent dat de soort in Europa een beschermde vogel is. Vroeger gebeurde dat altijd vanuit een vliegtuig, maar vanwege corona zijn de boswachters overgestapt op het tellen met een drone. Dat blijkt een succes: “Met de drone kunnen we de nesten nog beter zien. En we vliegen voldoende hoog om geen verstoring te geven, dus de purperreigers trekken zich er niets van aan”, aldus Hoogenstein. Het vliegen met een drone is in het Naardermeer alleen toegestaan voor onderzoeksdoeleinden.   

Rietkragen beschermen

In het Naardermeer broeden de purperreigers in de rietkragen midden op het meer. Hier zit de vogel relatief veilig voor vijanden zoals vossen en boommarters. Door ganzenvraat liep de rietgroei terug; daarom bedachten de boswachters een list. “We hebben een deel van de rietkragen ingerasterd en dat blijkt goed te werken,” vertelt Hoogenstein. “Jonge purperreigers komen vaak terug naar de plek waar ze geboren zijn. Maar dan moet die plek wel geschikt zijn. Naast rust en ruimte, moet er voldoende voedsel te vinden zijn. Ze eten vooral vis en soms pakken ze een muis mee. We hebben er zelf wel eens eentje met een ringslang in zijn snavel zien vliegen.” Met dank aan de provincie Noord-Holland kan Natuurmonumenten dit jaar nog eens vier kilometer waterriet beschermen.

Purperreiger spotten

De purperreiger is wat kleiner en slanker dan de veel bekendere blauwe reiger. Hun sierlijke hals is oranjebruin gekleurd met zwarte strepen. Je krijgt deze fraaie reiger niet snel te zien, maar vanaf de uitzichtpunten Meerkade en Muggenbult bij het Naardermeer heb je een goede kans. Ook tijdens de vaarexcursies zie je met een beetje geluk deze bijzondere reiger vliegen.

Uit de krant