Ben Bakker (l) van de Protestante Gemeente Bussum draagt in de Schilderijenzaal het archief over aan archivaris Niels van Driel.
Ben Bakker (l) van de Protestante Gemeente Bussum draagt in de Schilderijenzaal het archief over aan archivaris Niels van Driel. Foto: Klaas Oosterom

Kerkarchief overgedragen aan gemeente Gooise Meren

Algemeen

BUSSUM - De Protestantse Gemeente Bussum heeft het archief van de Nederlands Hervormde Gemeente Bussum en Gereformeerde kerk van Bussum overgedragen aan het archief van de gemeente Gooise Meren in Naarden. De papieren archieven omvatten vijf strekkende meters. De archieven zijn te raadplegen met inachtneming van een aantal privacyregels.

De Hervormde gemeente is in 1827 gesticht en kwam bijeen in het kerkje dat later de tv-studio Irene werd. De Gereformeerde kerk werd in 1887 gesticht en bouwde in 1891 een kerkje aan de Iepenlaan.

De overgedragen archieven lopen vanaf de stichtingsdata tot 1990. Vanaf 1990 gingen de beide Bussumse kerkgemeenschappen samenwerken wat in 1997 leidde tot een Samen-op-Weg-federatie en uiteindelijk tot een fusie in 2008 onder de huidige naam Protestantse Gemeente te Bussum. De Protestantse Gemeente heeft drie kerkgebouwen: de Verlosserkerk, de Wilhelminakerk en de Spieghelkerk. De Verlosserkerk is onlangs gesloten en het verkoopproces is in voorbereiding.

Uit de krant