Afbeelding
Foto: Hans Peijs

UWV: Uitzendwerk biedt weer kansen in Gooi en Vechtstreek

Bedrijven

REGIO - In mei daalde het aantal toegekende WW-uitkeringen in de arbeidsmarktregio Gooi en Vechtstreek verder ten opzichte van de vorige maanden. UWV telde daar in mei 4.088 WW-uitkeringen. Dit is een daling van 5,7 procent ten opzichte van april. Landelijk daalde het aantal WW-uitkeringen ook opnieuw.

Het aantal WW-gerechtigden dat afkomstig is uit de uitzendbranche daalt snel. Werkgevers in de regio kiezen aan het eind van een crisis vaak het eerst voor flexibele arbeid, zoals het aannemen van uitzendkrachten. 

Daling

Het aantal WW-uitkeringen in de arbeidsmarktregio Gooi en Vechtstreek nam in mei in vergelijking met de voorgaande maanden verder af. Eind mei 2021 verstrekte UWV hier in totaal 4.088 WW-uitkeringen. Dat waren er liefst 247 minder dan een maand eerder. Landelijk daalde het aantal verstrekte WW-uitkeringen ook (-6,3 procent). In vergelijking met vorig jaar nam het aantal WW-uitkeringen in de regio Gooi en Vechtstreek eveneens af, en wel met 459, ofwel -10,1 procent. In heel Nederland was de daling in vergelijking met het afgelopen jaar 17,1 procent.

In alle sectoren nam het aantal WW-uitkeringen in mei af. Grote dalingen zijn, naast de sector uitzendbedrijven zelf (-37), zichtbaar in sectoren waar uitzendkrachten relatief veel worden ingezet, zoals de overige commerciële dienstverlening (-72) en horeca en catering (-31).

Het WW-percentage, dat wil zeggen het aantal WW-uitkeringen ten opzichte van de beroepsbevolking, daalde verder naar 3,0 procent. Hiermee lag dit percentage in de arbeidsmarktregio Gooi en Vechtstreek ook in mei nog iets boven het landelijk gemiddelde. Het WW-percentage voor geheel Nederland daalde ook en kwam op 2,7 procent uit.

Uitzendwerk

Uitzendwerk is een belangrijke manier om vanuit de WW aan het werk te gaan. Daarnaast is een daling of stijging van de vraag naar uitzendkrachten één van de indicatoren als het gaat om het voorspellen van economische groei of krimp. De meeste uitzendkrachten zijn werkzaam in de technische beroepen, transport en logistiek, de bedrijfseconomische en administratieve beroepen en de dienstverlenende sector. In die laatste sector zitten onder andere de door corona zwaar getroffen branches horeca en schoonmaak. Met name in het eerste halfjaar van 2020 verdwenen hier veel banen. Met de versoepelingen van de coronamaatregelen, zoals het opengaan van de terrassen en restaurants, en tegelijk het mooie weer, zijn werkgevers inmiddels weer hard op zoek naar het personeel dat ontslagen was aan het begin van de coronacrisis.

Een viermaandelijkse vergelijking van de WW in- en uitstroom laat een duidelijke verschuiving zien bij de dienstverlenende beroepen:

Het aantal openstaande online vacatures in de regio was aan het begin van 2020 nog hoog, maar zakte halverwege het jaar sterk in. Tegen het einde van 2020 en begin 2021 nam de vraag weer snel toe. De meeste vacatures voor personeel in de dienstverlenende beroepen zijn er momenteel voor kok, medewerker bediening en schoonmaker kantoren en bedrijven.

De stijging van de vraag naar personeel is goed terug te zien in de hoeveelheid openstaande online vacatures die voor beroepen zoals de zelfstandig werkende kok, de schoonmaker kantoren/bedrijven en medewerker bediening horeca snel oplopen.

Uit de krant