Afbeelding
Foto: Marcel Silkens

Bussums pad genomineerd voor ‘Duurzame 100’

Buurt / wijk

BUSSUM - Het burgerinitiatief om de verbinding tussen de Laarderweg en De Peppels aantrekkelijker en meer biodivers te maken is genomineerd voor de jaarlijkse meest duurzame 100 initiatieven van Nederland. Deze jaarlijkse prijs van dagblad Trouw wordt gezien als een gezaghebbende ranglijst voor ‘groene denkers en doeners’ in Nederland.

In september 2019 nam buurtbewoner Marcel Silkens het initiatief om het pad aantrekkelijker en meer biodivers te maken. Silkens - in het dagelijks leven een hovenier gespecialiseerd in duurzame beplantingen - vond het pad maar saai en erg eenzijdig ingericht. “Het is echt zo’n pad waar je doorheen fietst of loopt zonder er aandacht aan te schenken”, zegt hij. 

Hij maakte een ontwerp voor een alternatieve inrichting en legde dit voor aan de andere buurtbewoners. Die reageerden meteen enthousiast. Sindsdien heeft het gebied een totale metamorfose ondergaan. De bestaande beplanting is verwijderd en vervangen door een ruime hoeveelheid vaste planten, heesters, grassen, bomen en veel bloembollen. Het pad is nu erg aantrekkelijk voor bewoners, insecten en vogels. Buurtbewoners zijn verantwoordelijk voor de aanleg van de beplanting en het maandelijkse onderhoud.

Mini-keukenhof

Volgens Silkens zijn de effecten nu al zichtbaar. “Het pad heeft nu kleur van februari tot november. Voorheen was het er saai en grijs. Nu al wordt het bezocht door veel meer insecten en vogels en de hoeveelheid zwerfafval is enorm afgenomen. Bewoners en passanten zijn erg enthousiast, dit voorjaar werd de prachtige bloei veelvuldig gefotografeerd en door sommigen omgedoopt in een ‘mini-keukenhof.’


Foto: Marcel Silkens

In de borders zijn ongeveer 1000 planten en struiken gepland, er staan 15 kleinere bomen en er zijn circa 6000 bloembollen verwerkt. Het is een kleinschalig gebied ( 35 x 10 meter) maar een aanzienlijke verbetering voor de buurt. Silkens: “Het feit dat één van de buurtbewoners ons voor deze prijs heeft voorgedragen, geeft wel aan dat het breed door de buurt wordt gedragen.” De gemeente Gooise Meren heeft toestemming en steun gegeven door het verwijderen van de oorspronkelijke begroeiing en het aanleveren van struiken en planten. De bloembollen zijn verstrekt door het lokale project “Samen Sneller Duurzaam”.

De Duurzame 100 bestaat sinds 2009 en is een initiatief van dagblad Trouw. Uit de enorme hoeveelheid inzendingen selecteerde de redactie Duurzaamheid & Natuur projecten die voor de Duurzame 100 in aanmerking komen. Een onafhankelijke jury zal uiteindelijk de winnaar bepalen.

Uit de krant