Afbeelding
Foto: PR

‘Van Bussum naar Baarn’; documentaire over Lodewijk van Deyssel en Frederik van Eeden

Cultureel

BUSSUM - De online documentaire ‘Van Bussum naar Baarn’ over Lodewijk van Deyssel en Frederik van Eeden gaat woensdag 16 juni 2021 om 20.00 uur in première gaan op het YouTube-kanaal van het Feest der Poëzie en op www.feestderpoezie.nl en is daarna voor onbepaalde tijd beschikbaar.

Frederik van Eeden (Bussum) en Lodewijk van Deyssel (Baarn) liepen elkaar soms tegemoet en ontmoetten elkaar dan op de heide nabij Hilversum. Zij waren bijzondere schrijvers, die veel met elkaar deelden maar opvallende tegenstellingen hadden.

Voordrachtskunstenaar Simon Mulder neemt de kijker mee op een wandeling van Bussum naar Baarn in deze nieuwe documentaire van het Feest der Poëzie langs de plaatsen in Bussum, Laren, Hilversum en Baarn waar de fascinerende en tragische dichter, schrijver, wereldverbeteraar en psychiater Frederik van Eeden (1860-1932) en literair beeldenstormer, veelschrijver, dandy en zelfonderzoeker Lodewijk van Deyssel (1864-1952) woonden en werkten.

(Tekst loopt verder onder de foto)


Foto: PR

Met prachtige liederen op teksten van Van Eeden en Van Deyssel door liedduo Anna Majchrzak (sopraansoliste bij André Rieu) en Daan van de Velde (pianist), waaronder composities van Alphons Diepenbrock, wiens 100ste sterfjaar het dit jaar is. De liederen zijn opgenomen bij het Pianola Museum in Amsterdam, vanwaar de beide dichters naar het Gooi vertrokken. Met tevens een door Van Eeden geïnspireerde voordracht van emerita stadsdichter van Hilversum Mieke van Zonneveld en een bezoek aan het Van Deysselarchief bij het Literatuurmuseum in Den Haag. 

Uit de krant