Harry Mock is één van de rondleiders.
Harry Mock is één van de rondleiders. Foto: Enter Media

Weer rondleidingen op joodse begraafplaats in Muiderberg

Algemeen

MUIDERBERG - Nu de coronamaatregelen zijn versoepeld, kunnen er ook weer rondleidingen worden gegeven op de joodse begraafplaats in Muiderberg. De rondleidingen starten volgende maand en worden in die maand gegeven op 6, 11, 13, 16, 25 en 27 juni. Zij zijn gratis en duren ruim twee uur. Vooralsnog is de groepsgrootte beperkt tot 15 personen.

Ook in de maanden daarna zijn er rondleidingen. Meer info en het inschrijfformulier zijn te vinden op de website nihs.nl, rubriek ‘joods leven’. De begraafplaats is met circa 45.000 graven de grootste in gebruik zijnde joodse begraafplaats in Nederland en eigendom van de Joodse Gemeente Amsterdam (NIHS). Tijdens de rondleiding worden diverse velden bezocht en wordt de betekenis van de symbolen en teksten op de zerken toegelicht. Aandacht wordt besteed aan de gebruiken rond een joodse begrafenis. 

Op de begraafplaats staan twee rijksmonumenten, beide gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School. Voorts staat er een monument ter nagedachtenis aan de circa 80.000 joden, die vanuit Amsterdam naar de vernietigingskampen zijn gedeporteerd. De rondleidingen begonnen in 2018 en mogen zich in een grote belangstelling verheugen. Het gidsenteam bestaat uit Rob Bonn, Guus Kroon, Hugo Landheer en Harry Mock.

Uit de krant