Afbeelding
Foto: PR

Julian Sanders uit Muiderberg onthult eerste vliegende waterstofboot ter wereld met Jan..

Algemeen

MUIDERBERG - Het TU Delft Solar Boat Team, waarvan student Julian Sanders uit Muiderberg onderdeel van uit maakt, heeft vandaag de eerste vliegende waterstofboot ter wereld onthuld. Het team heeft deze boot ontworpen en gebouwd in het project Hydro Motion. De onthulling vond plaats in het Maritiem Museum Rotterdam waar niemand minder dan Jan Terlouw de boot heeft gedoopt. 

Julian Sanders is na het behalen van zijn diploma aan middelbare school Willem de Zwijger College in Bussum begonnen aan de studies Technische Natuurkunde en Technische Wiskunde aan de TU Delft die hij cum laude heeft behaald. Dit jaar heeft hij zijn studie aan de kant gezet om als Chief Electronics mee te werken aan het Hydro Motion project van het TU Delft Solar Boat Team. Het team zet dit jaar een grote stap met hun plan om een boot te ontwerpen, bouwen en racen die vaart op waterstof. 

(Tekst loopt verder onder de foto)


Julian Sanders. - Foto: PR

De twintig studenten zijn sinds vorige zomer fulltime bezig met het ontwerpen en bouwen van de eerste waterstof aangedreven boot. Na al het denkwerk lag het ontwerp klaar in januari. Het werd duidelijk dat het team de drie rompen van een oudere Solar Boat die in 2019 wereldkampioen werd zou hergebruiken. Een enorme trimaran wordt uitgerust met een compleet waterstofsysteem, de slimste elektronica en enorm sterke vleugels om de boot niet alleen te laten varen, maar ook te laten vliegen. In de afgelopen maanden hebben onze teamleden de handen uit de mouwen gestoken en zijn deze plannen op papier realiteit geworden. Er is gelamineerd, geboord, gesoldeerd, geplakt, noem maar op. Met andere woorden, er is alles aan gedaan om nu met trots het eindresultaat te kunnen presenteren. Het team monteert zelf de waterstoftank op de boot.

Komende maanden

De boot werd in de entreehal van het Maritiem Museum Rotterdam onthuld. In de weken na de onthulling zal de boot voor het eerst te water gaan. De komende tijd blijven de studenten de boot testen en verbeteren in de haven van Rotterdam. Dit alles om met een veilige en zo efficiënt mogelijke boot te kunnen racen in de Open Sea Class in Monaco komende zomer. Binnen deze wedstrijd focust het team zich op de endurance race. Langzaamaan worden de andere teams die zullen meedoen bekendgemaakt. Het is een ambitieuze doelstelling. Er wordt niet alleen geracet tegen studenten, maar ook tegen commerciële partijen. Er moeten nog grote stappen worden gemaakt, maar het team blijft vol vertrouwen hard werken om dit doel te behalen. Drie teamleden zullen de rol van piloot op zich nemen en zo de boot naar de overwinning varen op open zee. 

Uit de krant