Afbeelding
Foto: PR

Voorjaarsschoonmaak langs kuststrook Muiden en Muiderberg

Natuur en Milieu

MUIDEN/MUIDERBERG - Bootje, kano, sup? Doe mee met de cleanup! Met deze slogan roepen initiatiefnemers Petra Olgers, Feye van Olden en Matthijs Siers watersporters en waterrecreanten op om zaterdag 8 mei mee te doen aan de Water Cleanup langs de kuststrook van Muiden en Muiderberg. “Pak je vaartuig, schepje en afvalzak en kies het ruime sop. Samen scheppen we het water schoon”, zeggen zij.

De Water Cleanup kan door de do-it-yourself-formule geheel op eigen houtje worden ondernomen, ondanks de corona-beperkingen in de samenleving. Het werkt heel eenvoudig. Met een eigen bootje, kano of sup trek je er vanuit Muiden of Muiderberg op uit. Schepnetje niet vergeten, de organisatie faciliteert speciale afvalzakken voor aan boord en handschoenen en grijpers. “Je kunt meedoen in je eentje, maar ook met een groep. Zo zeilen de zeeverkenners Pampus Groep Muiden met 15 bootjes naar Hooft om op te ruimen”, vertelt Petra Olgers, een van de organisatoren.
“Heel hard nodig”, zegt boswachter Anne van Staatsbosbeheer, die het beheer van het vogelrijke eilandje doet. “Er ligt veel afval dat door dagrecreanten is achtergelaten. Erg onzorgvuldig.” Het eilandje voor de kust van Muiden krijgt dus een grote voorjaarsschoonmaak. Met hun leiders trekken de zeeverkenners er op uit om samen met de boswachter het eilandje op te ruimen. Op Pampus zijn bootjes welkom om aan te leggen in de haven en op het land met grijper en afvalzak op te ruimen.

Wandelaars en duikers 

Ook wandelend kun je meedoen met de Water Cleanup. Langs de dijk tussen Muiderberg en Muiden zijn verschillende hotspots. “Op Koningsdag hebben we de kustlijn geïnspecteerd”, vertelt Petra. “Bij het strandje direct achter het Muiderslot, langs de oevers tussen de basaltblokken en op het Zilverstrand ligt erg veel afval, aangedreven door de Noordoostelijk wind.”

Jimmy en Jerôme van Beach Cleanup Muiderberg mobiliseren vanaf Muiderberg de wandelaars en watersporters. Daar is de opruimactie al vijf jaar een groot succes. Zowel in Muiden als Muiderberg is opruimmateriaal is aanwezig voor deelnemers.  Duikers zijn tevens welkom om mee te helpen, zij het wel op eigen rekening en risico. Duikers kunnen helpen de Slotgracht van het Muiderslot schoon te krijgen. Een unieke kans om uit de toren gevallen items op te vissen. 

Aanmelding 

Deelname kan de hele dag, vanaf 10.00 uur staat de organisatie klaar op de steiger van het Muiderslot met materieel, koffie en instructies. Een of twee uurtjes meedoen is al voldoende. De steiger is ook het afval inleverpunt. Het gevonden afval kun je dus naar de steiger brengen of naar een andere afvalpunt in Muiderberg. Belangrijk is dat mensen zich aanmelden. Dat kan hier.

Uit de krant